Има още време до разпускането на парламента, обяви президентът! 2 или 3 недели ще са изборни през ноември?

Има още време до разпускането на парламента, обяви президентът! 2 или 3 недели ще са изборни през ноември?

Има още време до разпускането на Народното събрание – това обяви президентът Румен Радев. Пред журналисти той допълни, че решението му зависи от това

Има още време до разпускането на Народното събрание – това обяви президентът Румен Радев. Пред журналисти той допълни, че решението му зависи от това как народните представители ще организират работата си, за да свършат поне част от важните задачи, които са на дневен ред.
„На дневен ред е дали Народното събрание ще се мобилизира да свърши поне част от работата. На плещите на депутатите лежи отговорността за актуализацията на бюджета. Очаквам да организират максимално добре своята работа. Има и много важни закони, които трябва да бъдат гласувани”, заяви Радев.
Държавният глава смята, че смесването на парламентарни и президентски избори е против духа на Конституцията и разграничаването на отговорностите между отделните институции.
„Този вариант не е в интерес и на президентската институция. Но трябва да отчетем и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици. А това е свързано с изразходването на средства и време. За това ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще е натоварена“, коментира президентът.
Изборите за президент са на 14 ноември, ако се стигне до балотаж – на 21 ноември. Вариантите за предсрочните парламентарни избори са „2 в 1“ на една от посочените дали или самостоятелни – на 28 ноември.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0