Има ли Чичек Чичеков пари за новата си партия!?

Има ли Чичек Чичеков пари за новата си партия!?

Новият политически проект на Цветан Цветанов трансформира ГЕРБ в РБ. "Граждани" и "Европа" - йок. Може би Цветанов този път щ

Новият политически проект на Цветан Цветанов трансформира ГЕРБ в РБ. „Граждани“ и „Европа“ – йок. Може би Цветанов този път ще разчита не на гражданските организации, а на приятели и съмишленици от политическите среди, а вместо Европа, повече ще разчита на САЩ, както загатва името на формацията по модела Републиканци – Демократи.

Цветанов е известен със слабостта си към смесените райони и ДПС. При всяко свое изказване той натъртва на ролята, която е имал в изграждането на структури в смесените райони, докато беше вторият човек в ГЕРБ. Отвоюването на точно тези райони, населени с етнически турци и мюсюлмани, както и конфронтацията срещу ДПС, изглежда пак ще бъде основният опорен пункт в политическата философия на бившата дясна ръка на Борисов.

С основание ДПС депутати, като зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамидов се пъчат медийно, че всички си правят реклама на гърба на ДПС и  Всеки, който иска да бъде забелязан, дори и малка прашинка да е, когато се качи на гърба на ДПС, той вече става значим“. Дори уволнението на тримата министри от кабинета мина под знака „Те са хора на ДПС“. Че демонизирането на Движението носи политически дивиденти, разбраха всички след акциите на Христо Иванов на парк“ Росенец“ и опитите от нищото да се разпалват етническите страсти и от играчка да стане плачка. Ще се хване ли Цветан Цветанов за спасителната сламка „Анти – ДПС“ и възможно ли е да пробие в смесените региони чрез бившите от ДОСТ? И колко?

Чичек Чичеков, както шеговито го наричат българските турци, не е нито първият, нито последният, който от вторият човек в партията се опитва да стане първият. Това пробваха и Касим Дал, и Лютви Местан в ДПС. В Турция го пробва и дясната ръка на Ердоган проф. Ахмед Давудоглу, който бе и президент, и премиер, но почти не му се чува името с неговата „Партия на бъдещето“. Ще стане ли и „Републиканци за България“ (РБ) само идея за бъдещето, или ще остане в миналото? Най-сериозният проблем, при трансформация от вторият човек в първи, е липсата на идеология. След като до вчера си се борил със зъби и нокти за една кауза, как да се изсереш на чинийката, от която си ял и майсторски да врътнеш лопатата, за да запееш нова песен, но така, че хората да не усетят фалшивата мелодия. На такива традиционно им лепват етикета „дьонмета“ или предатели.

Интересно е как ще се получи след като до скоро Цвета Караянчева и Цветанов заедно градяха къщичката на ГЕРБ в Кърджалийско. Сега на кого ще служат общинските лидери и кръговете около тях в Ардино, Кирково, Джебел, Черноочене? Дали един Съби Узунов ще последва  колегата си от МВР Цветанов, или ще продължи с Караянчева и Борисов? Този въпрос виси с пълна сила пред всички общински организации на ГЕРБ в региона. И докато въпросът с вътрешното рушене и градене на структурите отлежава и чака да узрее за времето си (когато наближат изборите и започнат да се издигат кандидатурите),  паралелно Цветанов работи и по оста „Анти-ДПС“. На кой друг ще разчита, ако не на отлъчилите се ДПС – активистите на ДОСТ, а преди това и на Народна партия „Свобода и достойнство“, чието име вече никой не помни.

Но и в ДОСТ, и в НПСД, и в НДПС нямаше лидери, нямаше имена. Нямаше един, който да дръпне  една ораторска реч на площада. Това бяха „старите к@рви“ в „новия бардак“, които разчитаха единствено на финансите и подкрепата от Турция.  Свежи кеш пари, подкрепа на държавната машина, концерти на известни певци. Но както в онази реклама: не става само с ядене, трябва и акъл!

Когато нещата опрат до работа на терен, кой от тези „лидери“  може да привлече съмишленици и гласоподаватели? Дори мощното ДПС държи кадрите си под контрол благодарение на кметовете и лостовете, които има в местната и държавната администрации. Ако тези чиновници не се държат под чатала, няма кой да ги накара да работят за изборите „под строй“. А за тепърва прохождаща партия, без никакви ресурси и осигурени сладки постове от държавната софра, да очакваш добри резултати е като да очакваш „Арда“ да постигне успех в Шампионската лига. И във футбола, и в политиката трябват пари. Освен ако Цветанов не реши да разпродаде апартаментите.

А и отношенията Ердоган-Борисов са къде къде по обещаващи от тези на Ердоган-Цветанов.

Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

Бележка: Заглавието е на редакцията

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0