Имаме 102 ковид – легла, ето какво става при 600 заразени на 100 000 души…

Имаме 102 ковид – легла, ето какво става при 600 заразени на 100 000 души…

Областният кризисен щаб в Кърджали предлага план за действие при евентуално екстремно покачване на заболеваемостта от COVID – 19

Областният кризисен щаб в Кърджали предлага план за действие при евентуално екстремно покачване на заболеваемостта от COVID – 19 в региона на нива от 600 на 100 000 души. В момента тя е 185 на 100 000, но трябва да имаме готовност и за усложняване на ситуацията, изтъкна областният управител Никола Чанев по време на видеозаседание на Щаба. Заради спецификата на областта и капацитета на здравната система, в Кърджалийско не може да бъде определена болница само за лечение на пациенти с коронавирус, нито такава, която да е чиста от COVID – 19, категорични са от Щаба. Единственото здравно заведение, което покрива достатъчно терапевтични и хирургични профили е МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Областната болница е най-голямата и обезпечена с кадри и апаратура и единствената, която разполага с COVID- реанимация. В нея се намират 340 от общо 501 болнични легла в цялата област и на практика тя надвишава два пъти капацитета на всички останали лечебни заведения взети заедно. Всички това прави нецелесъобразно както изключването й от борбата със заразата, така и обособяването й като чиста от COVID – 19. Останалите четири здравни заведения в региона – общинските болници в Момчилград, Крумовград и Ардино, както и частната МБАЛ „Кърджали“ ООД, също не са алтернатива в това отношение с оглед на ограничените си възможности за дейност, малкия брой легла и недостига на специалисти.

В момента в региона има разкрити 102 легла за лечение на коронавирус. От тях са заети 52. Областният кризисен щаб предлага при ескалация на заболеваемостта да бъдат увеличени с 37 COVID-леглата в трите общински болници-, МБАЛ „Кърджали“ ООД да не приема пациенти отвън, а да обслужва само такива в леко и среднотежко състояние, които са настанени в болничното заведение по друга причина, а МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ да продължи поетапното разширяване на капацитета си до 100 COVID-легла, а при необходимост и до 50 процента от общия си фонд или 170. „Считаме, че предложените варианти ще гарантират хоспитализацията на нуждаещите се пациенти с коронавирус и същевременно ще осигурят условия за болнично лечение на всички останали заболявания“, подчерта Никола Чанев. Кърджали е една от трите области, заедно със Смолян и Добрич, с най-ниска заболеваемост за последните две седмици /в графата между 150 и 300 на 100 000 души/.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0