Илхан Андай пред „Хоризонт“: След 11 юли „протестъри“ и БСП могат да удължат живота на служебното правителство!

Илхан Андай пред „Хоризонт“: След 11 юли „протестъри“ и БСП могат да удължат живота на служебното правителство!

Няма скандал за „Родината на Мустафа Карадайъ“, той е предизвикан от грешен превод и неточно тълкувание на израза „ан

Няма скандал за „Родината на Мустафа Карадайъ“, той е предизвикан от грешен превод и неточно тълкувание на израза „анаватан“,  посочи журналистът


Възможно е след изборите на 11 юли „протестърските партии“ и БСП да сформират мнозинство, което да гарантира по-дълъг на служебното правителство, а новият парламент да работи година-две. Прогнозата направи в ефира на „Хоризонт“ Илхан Андай от 24rodopi.com.

Той смята, че давайки подкрепа за ДПС, турският президент и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган може да се надява на вариант, при който неговият приятел Бойко Борисов ще получи подкрепа за съставяне на правителство на ГЕРБ. Това би станало при две условия – в 46-ото Народно събрание да влезе още една формация, която би приела партньорство с ГЕРБ, а трите формации да се съгласят на предложението на ДПС за експертно правителство. Тогава можело да се говори за премиер – Даниел Митов, и вицепремиер – Мустафа Карадайъ.

Но много по-вероятно е „протестърските“ „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, с подкрепата на БСП, да удължат живота на служебния кабинет.

В отговор на въпрос за отзвука от посещението на Карадайъ край Босфора относно неговата родина, Андай посочи, че в случая скандал няма, нито пък съмнение, че родината на председателя на ДПС е България. Карадайъ е станал жертва на превода и грешното тълкувание на толкова любимия на изселниците и използван от политика израз „анаватан“ ( в буквален превод „родината майка“). Думата обаче се използва повече, като географско понятие за посочване на „земите на дедите“ им.

Андай коментира срещата Ердоган-Карадайъ и по-рано днес, в сутрешния блок на bTV.

„Случва се посещение „на пожар“ заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ. Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси. Това наложи Мустафа Карадайъ и ДПС да отидат в Турция. Основна роля за провеждането на такава среща играе турският посланик г-га Айлин Секизкьок“, коментира той.

Най-потърпевш от санкциите ще бъде не ГЕРБ, а ДПС, ако не вземе мерки, според журналиста. „За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. В Западна Европа хората оцеляват без ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите турци“, коментира още Андай.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: