Илкнур Кязим: Нямаше как да забраним на хората да се качат на Дамбалъ, идват веднъж в годината за изцерение!

Илкнур Кязим: Нямаше как да забраним на хората да се качат на Дамбалъ, идват веднъж в годината за изцерение!

„Нямаше как да забраним на хората да се качат на Дамбалъ. Те идват веднъж в годината с надежда за изцерение. Създадохме добра орг

„Нямаше как да забраним на хората да се качат на Дамбалъ. Те идват веднъж в годината с надежда за изцерение. Създадохме добра организация и смятам, че успяхме да предотвратим огромното струпване на хора и блъсканица около извора. Изказвам специални благодарности на служителите на полицейското управление в Момчилград, които прекараха на Дамбалъ часове и имат голям принос за добрата организация”, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, която също прекара част от нощта край извора в нощта срещу Гергьовден.

Както 24rodopi.com вече писа, стотици се стекоха край планинския извор в местността Дамбалъ на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва празника Хъдърлез. Според старо поверие в тази нощ водата, бликаща от скалния масив, добива лечебна сила и цери различни болести като немота, заекване, парези, екземи и други. С надеждата, че ще оставят на Дамбалъ болежките си тук бяха дошли хора от цяла България и от чужбина – Турция, Гърция, Холандия и други. За да се избегне струпване на голям брой хора беше изграден пропусквателен пункт. Автомобили не бяха допускани до извора с изключение на коли, возещи болни деца. Община Момчилград беше организирала пункт, на който нейни служители раздаваха бутилки с вода от извора. Много хора предпочетоха да се възползват от това и не се качиха до чешмата в подножието на скалите.

Точно в полунощ десетки се потопиха за здраве в басейните около извора. Много от тях оставиха свои дрехи около чешмата с надеждата там да останат и болежките им.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: