Илкнур Кязим: ДПС не е изчерпано, то продължава мисията на героите отпреди 35 години! (видео)

Илкнур Кязим: ДПС не е изчерпано, то продължава мисията на героите отпреди 35 години! (видео)

„Въпреки, че България е член на Европейския съюз, корените на национализма са живи, а негови представители заемат най-високи

„Въпреки, че България е член на Европейския съюз, корените на национализма са живи, а негови представители заемат най-високи държавни постове. Този факт е достатъчен, за да ни докаже, че Движението за права и свободи не е изчерпано като проект. Напротив, трябва да продължи да съществува. Защото ДПС е естественото продължение на мисията, започната от нашите герои на площада в Момчилград преди 35 години“. Това заяви от трибуната кметът на община Момчилград Илкнур Кязим по време на отбелязването на 35 години от протестите срещу „Възродителния процес“.
На митинга присъстваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, заместниците му Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, депутатите от Кърджалийско Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, техни колеги от страната, гости от Турция и други. Молебен за загиналите беше отслужен от областния мюфтия Бейхан Мехмед.
Традиционото събитие започна с шествие по главната улица на Момчилград. То беше предвождано от активисти на ДПС, носещи портрети на жертвите, паднали по време на протестите в Момчилградско в края на декември 1984 година. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите по време на събитията.
„Всяка година ще сме тук. Ще бъдем и ще продължаваме да бъдем, защото онези грозни процеси трябва да ги помним и да ги припомняме на следващите поколения“, заяви в изказването си Мустафа Карадайъ.
„Няма лек за нашата мъка, няма забрава за това, което преживяхме заедно. В ония мрачни времена, в онези студени зимни дни. Къса е паметта на леви и десни“, посочи и зам.-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0