Изселнически лидер: Младите се интересуват от българското гражданство, „голямата екскурзия“ е само част от семейните истории

Изселнически лидер: Младите се интересуват от българското гражданство, „голямата екскурзия“ е само част от семейните истории

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора - децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите орга

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора – децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите „голямата екскурзия“ е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш – председател на Сдружението на балканските турци в Одрин.

„Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят“, подчертава Гюнеш.

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те. „Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха,“ казва изселническият лидер.

За новото поколение – наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна. „Доколкото разбирам, в България е по-добре“, твърди Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език. „Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз,“ казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати, отбелязва БНР. „Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка“, коментира Алтън.

Снимка: Тоня Димитрова, БНР

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0