Изселническата прогноза: Около 30 000 гласа за ДПС, за 100 000 е нужна подкрепа от Анкара!

Изселническата прогноза: Около 30 000 гласа за ДПС, за 100 000 е нужна подкрепа от Анкара!

Между 30 и 100 хиляди гласа може да получи ДПС от изселническата общност в Турция на изборите на 11 юли, но зависи на какви „орга


Между 30 и 100 хиляди гласа може да получи ДПС от изселническата общност в Турция на изборите на 11 юли, но зависи на какви „организационни обороти“ ще се работи. Това прогнозират пред 24rodopi.com активисти на най-голямата изселническа организация – Федерацията „Балгьоч“. Няма вече ограничения за броя на секциите, като на вота през април те бяха 35.

Припомняме, че на 4 април 19 877 изселници подкрепиха ДПС, втора сила е ГЕРБ – 995 гласа, а трета – „Демократична България“ с 371 гласа. БСП спечели 292 изселнически гласа, а най-зле сред нашенците стои „Има такъв народ“, за която формация са гласували едва 199 души.

Централната избирателна комисия обяви списъка на местата в чужбина, на които ще се образуват избирателни секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както и прогнозния брой секции.

Решението на ЦИК е взето според местата в чужбина, в които на проведени след 11 юли 2016 година избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по малко от 100 избиратели.

В Турция местата за гласуване са общо 39, като най-много секции – по три, има на две места в Измир.

Съгласно публикувания от ЦИК списък секциите за гласуване в чужбина на 11 юли са общо 502.

„Партия ДПС би имала ръст до 25-30 хиляди гласа. За по-добър резултат трябва по-сериозна организация, в която ще бъдат включени максимален брой активисти на изселническите организации. Първо да се подадат необходимия брой заявления, за да бъдат увеличени секциите, а после и самата агитация. Трудна работа!“, коментира пред 24rodopi.com изселник от Кърджалийско, който е сред активистите на „Балгьоч“ и който е участвал на почти всички изборни кампании в южната съседка в последните 15 години.

На въпрос дали е възможно ДПС да постигне рекорд от над 100 000 гласа, той отговори: „Невъзможно. За такъв резултат трябва да се ангажират и хора от управляващата тук Партията на справедливостта и развитието, както и от най-голямата опозиционна сила – Републиканската народна партия, дори и от хората на Мерал Акшенер. Много хора са нужни и коректно партньорство“.

В ДПС не очакват сериозна подкрепа от изселниците в Турция. Зам.-председателят на партията Йордан Цонев заяви завчера, че „Движението не очаква повече гласове от Турция, по-скоро от такива от Западна Европа“.

На снимката: Така беше в Бурса на 4 април

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0