Изселниците са активни! Само за ден в Турция са подадени 629 е-заявления за вота на 11 юли

Изселниците са активни! Само за ден в Турция са подадени 629 е-заявления за вота на 11 юли

Изселниците ни в Турция са сред най-активните български граждани в чужбина, които започнаха да подават електронни заявления за гласуван

Изселниците ни в Турция са сред най-активните български граждани в чужбина, които започнаха да подават електронни заявления за гласуване на изборите на парламент на 11 юли.

Близо 3600 е-заявления за вот в чужбина са подадени чрез сайта на ЦИК в първия ден, сочи справка на „Монитор“. Възможността за подаване на заявленията бе открита в полунощ на 23 май. Крайният срок изтича пък в полунощ българско време на 15 юни.

Самите заявления са нужни за основа на ЦИК да определи къде в чужбина ще има секции. Преди седмица от комисията определиха т.нар. автоматични секции – те ще са 502. Извън тях обаче може да има други, в зависимост колко заявления и  за кои места нашенците са подали искане да пуснат вот. За да бъде открита една секции са нужни само 40 заявления, вместо досегашните 60.

Иначе най-активни са българите в Обединеното кралство, като там са подадени 989 заявления. Следващи са от Германия – с 796, трети поред са от Турция, където са 629. В топ 5 попадат още Испания, Гърция и САЩ. На последния вот на 4 април бяха подадени общо 87 000 заявления.

По традиция има и непотвърдени заявления заради грешки в ЕГН, адреса или име изписано на латиница, а не на кирилица. Освен електронно нашенците зад граница могат да подадат заявление и в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава. В случай че не са подали заявление за гласуване, българите, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0