Изобретателят Хюсеин Йеменджиев за джобната лаборатория, която ще решава глобални проблеми

Изобретателят Хюсеин Йеменджиев за джобната лаборатория, която ще решава глобални проблеми

Каква вода пием? Има ли начин да разберем дали е чиста и то само за няколко секунди? Отговорът е да. А как може да стане това – ч

Каква вода пием? Има ли начин да разберем дали е чиста и то само за няколко секунди? Отговорът е да. А как може да стане това – чрез изобретението на двама преподаватели в Бургаския университет, които измислят начин да подобрят 100-годишен метод за изследване на чистотата на водата. Те създават устройство, с което вместо за 5 дни, за 5 секунди се установява колко чиста е водата, съобщава БНТ.

Както вече 24rodopi.com писа, един от двамата изобретатели на джобния уред, който за 5 секунди показва чистотата на водата, е Хюсеин Йеменджиев от Ардино. Устройството може да се използва в ежедневието на всеки човек, дори да не разбира нищо от химия.

 

Като прекомерна вяра във възможностите и малка доза лудост – Хюсеин Йеменджиев и Валентин Ненов – един доктор и един професор от Бургаския университет, казват на целия свят, че има начин веднага да се разбере дали водата е чиста само с едно устройство, което може да се побере в джоба ви.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: Басейновите дирекции анализират реки, езера, като анализират проби веднъж на месец – над 100-годишен метод, който е тежък за изпълнение, изисква специализирана и оборудвана лаборатория и 5 дни за получаване на резултат. Успяхме да изведем нашата идея от скица върху салфетка. Първият ни прототип беше с размерите на средноголям куфар. В рамките на две години успяхме да усъвършенстваме продукта си до абсолютно джобно преносимо устройство. На практика имате пълноценна лаборатория за анализ на качеството на водите в джоба си. С нея дори 10-годишния ми син може да анализира качеството на водите в рамките на секунди, когато и където пожелае.

В началото никой не вярва на идеята. Всички компании, с които учените се свързват, искат разработен продукт, готов за продажба и отказват да инвестират в нещо, което е на етап „проект“. Затова екипът започва работа на „собствени мускули“.

До момента, в който не ги забелязват от Европейския институт за иновации и технологии.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: Всички фирми, с които се свързвахме, не само български, искаха вече разработен и готов за продажба продукт, а не бяха готови да инвестират в разработване. Това стана възможно, благодарение на подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии. През 2018 г. бяхме наградени като най-добра стартираща компания в Европа в категория „Вода“. Получихме извън финансовата помощ менторство, получихме обучение по бизнес. Достигнахме до първите си клиенти – един производител на спирулина, едно от големите ВИК-дружества в България. Те повярваха в нашия продукт.


Светът бавно започва да вярва в идея, която може да разреши лесно глобални проблеми.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: В световен мащаб близо над един милиард души са принудени да употребяват ежедневно вода, която не е минала никакъв контрол на качеството и не е претърпяла никаква обработка. Това, разбира се, крие огромен риск за тяхното здраве.

Именно затова едни от най-големите европейски проекти са свързани с изграждане на пречиствателни станции, както в големи градове, така и на отдалечени места.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: Далечната перспектива, в която ние виждаме своята реализация, е всеки един човек да може да участва в контрола на качеството на водите. По реки, по езера има може би хиляди рибари, туристи, които постоянно обикалят там. Ако тези хора бъдат впрегнати на доброволен принцип в мониторинга на води, с едно просто за употреба устройство, компактно, те могат да участват в този мониторинг. Ако се направят серия от измервания например в едно езеро, по-късно тези данни могат да бъдат визуализирани върху Google Maps и да се види разпределението на замърсителите по площта на езерото и това да ни насочи към конкретни източници на замърсяване.

Някой ден тази джобна лаборатория може не просто да дава повече контрол в ръцете на хората. Някой ден би спасявала хора.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: Един такъв продукт може да бъде много полезен за страните от Третия свят, така също и за отдалечени локации, в които няма изградена система и инфраструктура за контрол на околната среда и водите.

За някои може да звучи като прекомерна вяра във възможностите. Но не и за него, посочва БНТ.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: За да може да убедите другите във вашите идеи, първо трябва да убедите себе си. Ние сме в средата на пътя. 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0