Измислицата „Радев при Доган на кайве“ е вървежна, ама преливане на гласове в Кърджали от ДПС към ИТН…

Измислицата „Радев при Доган на кайве“ е вървежна, ама преливане на гласове в Кърджали от ДПС към ИТН…

Aхмeд Дoгaн нe ce e cрeщaл c прeзидeнтa Румeн Рaдeв - нитo вчeрa, нитo oнзи дeн, нитo кoгaтo и дa билo, кaктo e cъoбщилa вчeрa рoднa мeдия. Това

Aхмeд Дoгaн нe ce e cрeщaл c прeзидeнтa Румeн Рaдeв – нитo вчeрa, нитo oнзи дeн, нитo кoгaтo и дa билo, кaктo e cъoбщилa вчeрa рoднa мeдия. Това пише тази сутрин информационният сайт Факти Бг, цитирайки сайт на ДПС, който обаче си „връзва гащите“ с „пoзoвaвaйки ce нa cвoй дocтoвeрeн изтoчник“. Демек няма смисъл да търсиш кой пуснал „партенката“ и по какъв повод..

Почетният председател на ДПС е в лятната си резиденция в парк „Росенец“ и президентът Румен Радев не се отбивал там за „бир кайве“, както казват старите турци и Капитан Петко войвода.

Измислицата „Радев при Доган“ е вървежна в медиите, особено при летния новинарски глад и мълчанието на Славитата от партията-победителка.

Но измислицата, че от ДПС в Кърджали са преливали гласове към „Има такъв народ“ не е само гръмнала пиратка, а опорка, която ще се пробва да живее по-дълго. Тези, които вдигат адреналина на Бойко Борисов с подобни твърдения, следва да търсят логика и бройки в „Токайто“ в Пазарджик и в ромските махали на Северозапада. Там може и да се докаже някак си обвинението на Борисов за „уйдурма“, но в Кърджали – мисия невъзможна.

„Имаме съмнения за машините за гласуване – как се е оперирало с тях, кой ги е пипал, кои са тези хора. Но е ясно от данните и от анализа, че ДПС целенасочено е преливало гласове към ИТН – в Кърджали, Ардино, Джебел, Мадан, Рудозем, Крумовград и т.н. В тези райони ДПС губи малко повече от 7000 гласа, а ИТН взима около 11 000. Числата съвпадат, когато става въпрос за намаляване на броя на гласовете за ДПС в съответни общини и увеличаване на гласовете за „Има такъв народ“, заяви вчера зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

49 242 гласа спечели ДПС в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район на 11 юли, на 4 април бяха само 44 599. През април мандатите бяха 3, сега са 4. Самите активисти на ДПС се чудят как са успели да постигнат ръст с близо 5 000 гласа. В Джебел и Крумовград чупят рекорди в подкрепата за ДПС спрямо април. В Джебел 90 на сто от избирателите подкрепят Движението, а в една от секциите това доверие достига 100%.

Разбира се, подобреният резултат се дължи на изселници и гурбетчии, които са по родните си места за лятната почивка и предстоящия Курбан байрам, но на 11 юли те не бяха чак толкова много, че да се е случил и алъш-веришът на ДПС и ИТН.

Хем да си №1 в ДПС, хем да спечелиш и мандат в полза на ИТН – това внушение може да изкефи областната структура на догановата партия в Кърджали, но на 11 юли това не беше така – вършеха своята работа, а не чуждата.

Ръстът от 3 775 на 6 389 гласа при „Има такъв народ“ се дължи на атрактивната кампания, преведена в областния град, където и кьоравите политически разбраха, че има такава партия. Кандидатите за депутати и предизборният щаб дори будеха пасивните избиратели с тъпани във „Възрожденци“ и видимо са успели.

Така ИТН направи скок от третото място и стана първа сила в областния център. Ако имаше сделка за донорство, ДПС и ИТН щяха да я отиграят в периферията.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0