Изкуството е като хляба! Театърът в Кърджали става на 60 години!

На 1 септември театърът в Кърджали отбелязва своя 60-ти рожден ден. Театралното дело в града стъпва на професионална основа със

На 1 септември театърът в Кърджали отбелязва своя 60-ти рожден ден.
Театралното дело в града стъпва на професионална основа със създаването на културния институт през есента на 1960 г. С указ на Министерски съвет на НРБ е създаден държавен театър в Кърджали. Оттогава и досега той е единственият в България, който обединява в структурата си три състава – драматичен, куклен и музикален „Кадрие Лятифова“. Всеки от тях има своя специфика. Това го прави уникален, неповторим.
Театърът получава свой дом в Кърджали близо 20 години след създаването си. Сградата, която е сред емблематичните за града, неслучайно се намира в центъра му. Тя и досега е обител на духовността, съкровищница за запазване на културните ценности на различните етноси, живеещи в региона.
Забележителна диря в 60-годишната история са оставили плеада актьори и режисьори, чиито имена винаги ще се помнят с почит и уважение.
На 29 ноември 2019 г., на годишната конференция на Европейската театрална конвенция – ЕТС (European Theatre Convention) в Амстердам, Нидерландия, след публично представяне от директора Гълъб Бочуков, с единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите приема Театрално-музикален център – Кърджали за пълноправен член на най-голямата мрежа от обществени театри в Европа.
„Театърът е онова неповторимо вълшебство, което събира в една зала човеци всякакви и ги задържа часове заедно по един уникален начин.
Театърът е като хляба – колкото е по-днешен, толкова е по-вкусен.
От създаването си до днес театърът в Кърджали се утвърждава с авторитетното си присъствие сред културните институти в страната. Десетки са заглавията от афиша ни през годините, получавали искрените аплодисменти на публиката не само в Кърджали, не само в цяла България, но и в чужбина. Някои от тях са донесли признание и награди от редица форуми на театралното изкуство у нас и извън пределите на страната. Неизбежно е редуването на възходи с периоди с дискусионни естетически достижения, но това е кръговратът на изкуството“, посочи директорът Гълъб Бочуков.
Поздравителни адреси за годишнината бяха пратени от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, както и от президента на Европейската театрална конвенция (ЕТС) Серж Рангони.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0