„Изкуството е етикета на една народност“ – 90 платна на най – добрите турски художници са в Момчилград

„Изкуството е етикета на една народност“ – 90 платна на най – добрите турски художници са в Момчилград

Топъл летен ден в малкия подбалкански град Момчилград. Предчувствие за духовност, за изкуство, което извисява нас, хората, обагря аурата ни цв

Топъл летен ден в малкия подбалкански град Момчилград. Предчувствие за духовност, за изкуство, което извисява нас, хората, обагря аурата ни цветно, докосва душите ни. Едно културно събитие – откриването на художествената изложба на 45 художници от Република Турция озари хоризонта в града, носещ името на защитника на Родопите и неговото население  от 14 век  Момчил юнак.

Разположена в центъра на града, бялата сграда на Дома на културата събра любители и ценители на художественото изкуство. Посреща ни звучната българска песен “Една българска роза” по текст и музика на големия български композитор Димитър Вълчев. Изпълни я едно музикално дете. В ръката му червената роза бе връчена на куратора на изложбата и известна художничка, момчилградчанката Айнур Махмудова-Каплан, която живее сега в град Измир, Турция. Красиви девойки към ОДК в града изпълниха пространството с музика и повдигнаха настроението на публиката с изпълнението на автентичен родопски танц. Като чист планински извор, се лееше народната песен  в гласа на родопския певец Филип Синапов, поздрав за всички присъстващи.

С кратко встъпително слово секретарят на читалището и самобитен художник талант,  Камбер Камбер, откри експозицията. Думата бе дадена на  организатора Айнур  Махмудова-Каплан. Тя приветства публиката със сърдечното “добре дошли” и предаде поздравите на творците от Турция,  представили 90 живописни платна във фоайето на Дома.  Трогната от топлото и радушно посрещане на организаторите от българска страна и своите съграждани, художничката се върна към годините на своето детство и младост и с нежност си спомни за този площад и хората,  оставили  следи в сърцето ѝ. В словото си тя подчерта, че ”изкуството е етикета на една народност, етикета на един град, на една личност.” С горещи аплодисменти  бяха посрещнати думите ѝ на благодарност и признателност към първия ѝ учител в изкуството Камбер Камбер.


Идеята за осъществената съвместна културна изява идва от нея. Предложението ѝ към секретаря на  читалището е направено в началото на годината и за шест месеца то узрява и се превръща в реалност:”Миналата  година, заради пандемията, не можахме да осъществим насрочената експозиция в родния ми град и едва това лято тя се превърна в  посланик  на духа между две култури, между нашите две държави. Преди 6 години в същата зала в момчилградския Дом на културата организирахме изложба на художници от северен Кипър. Настоящата изложба  е втората творческа изява за Момчилград от този род” – казва тя.

Последната съвместна изява  на учителя Камбер и  успялата художничка  Айнур, заслужила уважение и респект, бе в Балчик , преди броени дни, където двамата са поканени за участие в Международен пленер “Европейски хоризонти” 2021. Известна е  нейната близост със света на литературата. Доказват го двете ѝ поетични книги . И сега пленера на морето завършва  с поредното ѝ вдъхновение – стихотворението “Художник”, което вече е включено в каталога на художниците от пленера.

С радост и възхищение Айнур споделя за проведените преди пандемията експозиции в Пампорово, в галериите на Смолян, Перник и в Пловдив,  последното  културното събитие е уважено от Генералния консул на Република Турция в града на тепетата Хюсейн Ергани.  

Талантливата художничка усмихнато добавя: ”С Камбер години наред сме участвали в много изложби и пленери, арт фестивали в България, Турция и други страни. Щастлива съм, че заедно с него представяме нашето изкуство, чийто корени са български.Това бе едно сериозно  обучение, което  ни помогна да се развием  като многостранни личности. Надявам се и за в бъдеще да продължаваме линията на съвместно сътрудничество в  в изкуството.”

Свои платна представят 45 художници от Турция. 90 картини- живопис, рисунки, акварел – натюрморти, портрети, пейзажи, абстрактни платна. Картини, които впечатляват, създават атмосфера, вдъхват респект.  Планински пейзажи или такива, свързани с морето, те изразяват различни състояния на духа и разкриват с неповторима сила вътрешния свят на човека. Със свои творби се представят утвърдени имена на професори и преподаватели от различни градове на страната, водещи в класацията на съвременното турско изкуство:  Бирсен Челен,  Гюлтекин Акенгин,  Джеват Аталай, професори, а също и преподаватели и художници на свободна практика.  Доказан талант, художничката Айнур Каплан развълнува публиката с два женски портрета. Голямата картина – портрет на  успялата жена изкуствовед Кадрие Лятифова, която е вече в колекцията на общината , а другата – портрет на  “Момиче в синя рокля”. И двете платна са решени  в  нейния стилизиран модерен стил.

Талантливата  художничка сподели и друга своя мечта да направи самостоятелна изложба в родния си град с представяне на двете  си стихосбирки, където много стихове за Родината, за родния край, за раздялата са породени от нейната обич  и болка Камбер е убеден, че експозицията ще предизвика интереса не само на момчилградчани, но и на ценителите в изкуството в целата Кърджалийска област.

Публиката, отблизо и далеч, се наслади на тази цветна визия, която докосваше с оптимистични колоритни багри и с радост откликна на посланията на гостуващите творци за един по-красив и добър бъдещ свят. Атмосфера на духовност, на позитивизъм и споделени преживявания витаеше в залата. Една експозиция се превърна в послание за едно полезно  сътрудничество в областта на изкуството. Мост на дружбата между културите на два близки народа. Красота, която трябва да се види и усети с очите и сърцето!

За повече от час, бяха откупени 10 картини.

Изложбата бе уважена от Ерсин Метин, председател на общинския съвет в града и ще продължи до 3 юли тази година.

 

Коя е Айнур Махмудова Каплан?

 Родена в Момчилград, България през 1964, детството и младежките ѝ години преминават в учение и труд. През 1989 година семейството ѝ се премества да живее в Измир, Република Турция. Десет години изучава  тънкостите на  живописта при един от доайените на турското съвременно изкуство Шереф Бигалъ. Първата ѝ изложба през 1996 е първата стъпка  към върха… Днес Айнур Каплан има 27 лични изложби в своето художествено приключение. Покани за над 100 местни и международни групови изложби. Награждавана е три пъти. Нейни творби може да се открият в официални и частни колекции и каталози както в Турция , така и в  чужбина.  Международен организатор по изкуство и култура, тя е куратор на 35 международни арт проекти, с което прави сериозен принос на международната сцена като признаване и развитие на изкуството. Участие в симпозиуми и изложби в над 17 страни, сред които България, Русия, Германия, Египет и други. Талантът на  Айнур се простира и в литературния свят: две издадени поетични книги  и преводи, владее 4 езика.

В своето изкуство  тя избира темата за жената, В частното си ателие тя създава съвременнна живопис с маслени бои и акрилни  техники,  използвайки стилизиране в модерен стил.

Една достойна дъщеря на България, пренесла най-хубавия свят от детството и младостта си, любовта към Родината в творби, с които удивляват!

Да ѝ пожелаем да върви все така уверено напред!

Христина Въчева

 

24rodopi.com

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0