Изет Шабан: „Чисти храни“ не е само модерно понятие, в Родопите ги има!

Изет Шабан: „Чисти храни“ не е само модерно понятие, в Родопите ги има!

„Родопа планина и България е наш общ дом, където вовеки ще живеем в мир, разбирателство и взаимно уважение и обич“, с тези думи кметът на Община Ардин

„Родопа планина и България е наш общ дом, където вовеки ще живеем в мир, разбирателство и взаимно уважение и обич“, с тези думи кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан откри първия фестивал на чистите храни от Родопите „Ардино 2021“.

Както вече 24rodopi.com писа, стартът на 3-дневното културно събитие бе даден късно вчера в града под Белите брези и продължава днес и утре.

Изет Шабан подчерта, че днес имаме удоволствието да се радваме на уникално за Община Ардино стопанско и културно събитие. „Чисти храни“ не е само модерно понятие. Визирайки грижата за здравето на човека, под „чисти храни“ разбираме БИО-храни с натурални характеристики, със запазени вкусови качества. Храни без вредни за човешкия организъм инжектирани лекарства, хормони, отровни вещества и препарати. Това са храни органични и екологични, напълно естествени“, каза в приветствието си  инж. Изет Шабан.  Той изтъкна, че втората изключително съществена страна на Фестивала е културната му програма. „За нас е огромна чест, че близо 50 фолклорни и музикални състави и индивидуални изпълнители от цялата страна ще покажат пред нашата публика своя талант и отдаденост на музикалното изкуство”, каза инж. Изет Шабан. Той пожела на всички участници да се чувстват тук като у дома си, да завържат нови познанства и приятелства, да обменят опит. „Надявам се, че тази инициатива ще се превърне в традиция. Нека всички заедно да положим усилия за Ардино, за да го видим такъв какъвто желаем!“, заяви инж. Изет Шабан в края на своето приветствие.

При откриването на Фестивала на чистите храни на централния площад присъстваха областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, общинският лидер на ДПС-Ардино Шахин Байрамов. Тук бяха още представителни делегации от Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, начело с новия му председател Юксел Юртсевер, както и от Сдружение „Балканлълар“ от побратимената община Картал, Истанбул, начело с председателя му Олджай Йозгюн, председателят на фирма „Нил-Бел“ към община Нилюфер Наджи Кале.

Приветствие към присъстващите отправиха Юксел Юртсевер и  Олджай Йозгюн. Гостите от Турция благодариха за поканата и приветстваха организаторите в лицето на кмета на общината инж. Изет Шабан за инициативата.

В първия ден във фолклорната програма се изявиха детска вокална група „Славейче“ към НЧ „Родопска искра“- Ардино, ансамбъл „Кърджали“ към НЧ „Юмер Лютфи“- Кърджали, женска фолклорна битова група към НЧ „Светлина“- Неделино, фолклорен ансамбъл „Орфей“ към НЧ „Родопска искра“ – Чепеларе, танцова група „Добруджанска младост“ от село Вълкаан, община Главница, танцова формация „Фолк ритъм Балканика“ към НЧ „Родопска искра“-Ардино и други. Програмата завърши с младежка дискотека с участието на „Дийп Зоун Проджект“ (Deep Zone Project).

Гюнер Шюкри, Ардино

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0