Изграждане на камина в селска къща – 45 370 лева

Изграждане на камина в селска къща – 45 370 лева

45 370 лева излезе изграждането на камина в селска къща. Всъщност това е общата сума на щетите, които били причинени след като сградата изгоря при пож

45 370 лева излезе изграждането на камина в селска къща. Всъщност това е общата сума на щетите, които били причинени след като сградата изгоря при пожар след тестване на отоплителното съоръжение.

Инцидентът станал в село Петково, а две години по-късно собствениците поискаха да има наказателно производство за извършен палеж по непредпазливост.

Стопаните на имота извършили ремонт на покрива. Старите комини обаче били само облицовани. След това бил нает майстор, който да изгради камина. Мъжът приключил с дейностите в рамките на близо месец. След това запалил огън в камината, за да пробва дали гори добре, дали коминът тегли пушекът. След това майсторът угасил пламъците и жарта с кофа вода, след което заключил имота и си тръгнал. По-късно същия ден обаче съсед видял, че покривът е в пламъци и сигнализирал 112. На място бил изпратен противопожарен екип от Баните. Въпреки усилията на огнеборците, къщата изгоряла. Щетите пък били оценени на над 45 хиляди лева.

Било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Прокуратурата обаче го прекратила, защото експертизата посочила, че пожарът е възникнал поради запалване на комина, в който имало вградена дървена греда. Тези факти не били ясни на майстора на камини и поради тази причина не можело да се търси от него отговорност за деянието.

Районният съд в Смолян върна делото на прокуратурата за ново разследване. След обжалване от страна на държавното обвинение, окръжните магистрати отмениха решението на районните и прекратиха производството.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0