Извънредното положение: 248 проверки на аптеки и магазини – 2 акта, 78 предписания!

Извънредното положение: 248 проверки на аптеки и магазини – 2 акта, 78 предписания!

248 проверки в аптеки и хранителни магазини в област Кърджали са били извършени по време на извънредното положение. Те са били възло

248 проверки в аптеки и хранителни магазини в област Кърджали са били извършени по време на извънредното положение. Те са били възложени от страна на прокуратурата на Здравната инспекция и Дирекцията по безопасност на храните, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив. Две са откритите нарушения, касаещи безопасността на храните, за които са съставени актове.
Контролните органи са извършили общо 3 524 проверки в общините от областите Пловдив (2 437 проверки), Стара Загора (275 проверки), Пазарджик  (131 проверки),  Хасково (386 проверки), Кърджали (248 проверки) и Смолян (47 проверки). От тях проверените аптеки и дрогерии са 426, а останалите 3 098 проверки касаят обекти за производство на храна, търговия с храни и заведения за обществено хранене.
Констатирани са 88 нарушения, от тях 80 свързани с безопасността на храните.
По време на проверките са направени 240 предписания по прилагане на противоепидемичните мерки с цел осигуряване на максимална защита на гражданите  – (област Пловдив – 16, област Стара Загора – 23, област Хасково – 123 и област Кърджали – 78)
Не са констатирани данни за престъпления. Не са намерени основания за намеса по реда на надзора за законност от прокуратурата в апелативен съдебен район – Пловдив.
Контролните органи не са установили значително или спекулативно завишени цени на предпазни средства от страна на производители и търговци, както и не са възприели продажби на лекарствени средства над обявената пределна цена по фактура, с изключение на една дрогерия в обл. Стара Загора. Обектите, произвеждащи и предлагащи храна, са действали в съответствие с нормативните изисквания и мерките, взети при извънредното положение в Република България, посочиха от прокуратурата.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0