Извънредното положение: Ток и вода ще се плащат в срок, гурбетчиите ни в Италия и Испания могат да се върнат до вторник…

Няма да има мораториум за битовите задължения, токът и водата следва да се плащат в определените срокове. Това обяви финансовият мин

Няма да има мораториум за битовите задължения, токът и водата следва да се плащат в определените срокове.
Това обяви финансовият министър Владислав Горанов.
От 24:00 часа във вторник България спира полетите от Италия и Испания – двете най-засегнати от коронавируса европейски държави. Това пък съобщи транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг в Министерски съвет.
„Ние даваме възможност на нашите сънародници от тези държави в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че това е поставяне под 14-дневна карантина“, каза той.
Припомняме, че заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 43-ма, след като днес бяха обявени още два случая, единият от София, а другият от Плевен. По неофициална информация днес е установен и един случай във Варна, съобщава „Дневник“.
От началото на разпространяването на заразата в страната починаха двама души.
Страната е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. Вчера Националният оперативен щаб се обяви за въвеждане на още по-строги мерки срещу разпространяване на заболяването, а премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя подобни мерки.

Създава се логистично-координационанен център, който отговаря за защитните облекла и средства. Негов ръководител ще е директорът на пожарната Николай Николов.
„С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа заради извънредното положение, въведено от правителството, като там сме готови да помогнем с финансови ресурси. Това, което искам да предложа като мярка, която ще е краткосрочна, защото тя не може да работи дълго е следната: онези фирми, които са засегнати и имат намерение да съкращават персонал, нека да не го правят, а вместо това да кандидатстват в Агенцията по заетостта. Вместо да ги освобождават, държавата е готова да поеме за първия месец 60 процента от възнаграждението на служителите“, каза финансовият министър.
,,Допълнителните средства от 1000 лева на месец за медицинските лица ще бъдат осигурени от ОПЧР. С парите ще са подпомогнат служители в РЗИ и Бърза помощ. Част от средствата ще отидат за безопасни условия на труд и междуболничен транспорт, както и откарването на пациентите под карантина до и от домовете ми“, информира социалният министър Деница Сачева.
Европейският фонд за регионално развитие ще покрие част от средствата за защита. Още 20 млн. от ОПЧР ще бъдат на разположение от общините, за да се разшири патронажната грижа. Тя покрива 43 000 човека, но вече ще бъдат обхванати и хората под карантина.

„На над 400 000 работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно пенсиите, така че те не трябва да ходят в НОИ“, каза министър Сачева.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0