Изборът на Нинова: Да спаси Борисов или да помогне на Слави! БСП е новият балансьор в парламента

Изборът на Нинова: Да спаси Борисов или да помогне на Слави! БСП е новият балансьор в парламента

БСП загуби много на тези избори. Но пък получи изненадваща роля в 45-тия парламент - на балансьор. От Корнелия Нинова зависи дали парти

БСП загуби много на тези избори. Но пък получи изненадваща роля в 45-тия парламент – на балансьор. От Корнелия Нинова зависи дали партията ще върви още надолу и ще се сгромоляса на следващите избори, което мнозинството от новоизбраните в Народното събрание искат да бъдат тази година, даже през лятото. Разбира се, говорим за стратегии на партийните ръководства, и в никакъв случай не сортираме поименно желанията на новото депутатство, защото сред новите 240 има твърде много такива, които пред огледалото си казват „Егати и държавата, щом и аз станах депутат“ и започват да пресмятат с калкулатора колко ще спестят първия месец, колко ще се влезли в джоба им преди първата депутатска лятна ваканция, колко ще постъпят в сметката им първата година и т. н.

Тактиката и на Бойко Борисов, и на Слави Трифонов минава през гласовете, които ще им осигури в парламента Корнелия Нинова. Понеже прегръдката Бойко-Слави е невъзможна, най-вече защото ще бъде самоубийствена за „Има такъв народ“, всеки опит за съставяне на кабинет от сила №1 или сила №2 ще бъде подчинен и на стратегията на Нинова. 

От БСП декларираха, че няма да станат съучастници при съставянето на правителството на ГЕРБ, независимо как ще го нарекат. Остава по-приемливият вариант за БСП да подкрепя без да участва в кабинет на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Да, ама Слави Трифонов ще поиска нов Избирателен закон и мажоритарни избори. Без партийни листи БСП би катастрофирала.

Освен това, големият шанс за Слави Трифонов е да бъде прозорлив и да извърви с екипа си „умните ходове“ и да избута нещата до бързи предсрочни избори. Позволи ли да го овъргалят в калта на пазарлъците за правителство – „Има такъв народ“ ще тръгне надолу. За варианта „избори през юли“ БСП също може да изиграе важна роля.

Корнелия Нинова може да седне и на една маса с ГЕРБ и ДПС, за да обсъди предложението на Движението за правителство с програма за ускорено догонващо развитие. Ама смее ли!?

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0