Избори за ВНС няма да има! Карадайъ: Новата Конституция щеше да е удар по демокрацията!

Избори за ВНС няма да има! Карадайъ: Новата Конституция щеше да е удар по демокрацията!

Избори за Велико народно събрание няма да има. Народните представители не събраха 2/3 мнозинство при гласуването днес. Със 111 гласа &#

Избори за Велико народно събрание няма да има. Народните представители не събраха 2/3 мнозинство при гласуването днес. Със 111 гласа „За“, 93 – „Против“ и 8 – „Въздържали се“ парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ.

Проектът бе обявен на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и част от независимите депутати. Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ са намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280.

По време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази учудване, че опозицията е срещу предложението за свикване на избори за ВНС, при положение че министър-председателят Бойко Борисов е обещал да подаде оставка още в същия ден, ако това бъде одобрено. „Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и на цялото правителство. Странно е, че се противопоставяте“, каза Атанасова.

От ДПС категорично се обявиха против промяната на Конституцията, която се целеше чрез свикване на Велико народно събрание. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи като удар срещу демокрацията и държавността предложения проект на ГЕРБ. „В началото на тази сесия от ДПС казахме категорично, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция и че няма да гласуваме за ВНС. Според нас предложеният проект от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант, написан набързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, хуманизъм и после така набързо намериха някакво място за това в предложения проект“, посочи Карадайъ. „Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в спокойно, нормално и креативно политическо време. Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, поне трябва да докаже, че спазва настоящата“, настоя лидерът на ДПС. По думите му оценката на Венецианската комисия е била, че този проект за Конституция не става. „С това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане. Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете от темата“, заключи Карадайъ.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0