Избирателят пита: Може ли наистина Цветанов да победи ГЕРБ в Кърджали и какво би последвало?

Избирателят пита: Може ли наистина Цветанов да победи ГЕРБ в Кърджали и какво би последвало?

Поставяме си за цел да имаме поне един депутатски мандат в Кърджалийска област и смятам, че това е съвсем реално, защото ние имаме поте

Поставяме си за цел да имаме поне един депутатски мандат в Кърджалийска област и смятам, че това е съвсем реално, защото ние имаме потенциала да постигнем такъв резултат.

Смятам, че с цялата тази палитра от хора, които са демократи по душа, можем да направим една консолидация, която може да ни изведе на водеща позиция и да бъдем втора политическа сила в областта.

Това каза Цветан Цветанов при откриването на офиса на „Републиканци за България“ в Кърджали.

„Може ли наистина Цветанов да победи ГЕРБ в Кърджали, да направи Илия Илиев народен представител и какво би последвало, ако това се случи? Отговорете в новата рубрика „Избирателят пита“, провокират ни читатели в последните дни.

Припомняме, че в част първа на новата ни рубрика „Избирателят пита“ отговорихме на питането „Защо в ДПС нямаше номинация на българомохамеданин?“.

Днес сме на вълна „Цветанов – днес и утре в Кърджали“.

Разбира се, отговорите ни ще бъдат „така, както 24rodopi.com вижда нещата“. Поне няма да се скучни като на среща на кандидати за депутати с избиратели.

За да стане водачът в листата на „Републиканци за България“ Илия Илиев депутат от Кърджали, той трябва да повтори мажоритарния си резултат като кмет на Кърджали през 2015 година – 8 343 гласа. А листите на две от трите партии – ГЕРБ с Цвета Караянчева начело, БСП с водач Петя Михалевска и „Има такъв народ“ да имат по-нисък резултат от неговия. Такава е логиката на метода на големия остатък (Хеър-Ниймайер). Допускаме, че ДПС ще си вземат 3-те мандата, а другите сигурни за парламента три партии ще се борят за останалите 2 депутатски места в 9-ти Кърджалийски многомандатен район. ГЕРБ е най-близо до 4-тия мандат, а за петия битката се очертава между БСП и партията на Слави Трифонов. След заявката на Цветанов, хипотетично включваме и неговата формация в състезанието за 4-тия и 5-тия мандат.

Може ли листата на републиканците да изпревари тази на герберите, каквато е стратегията на Цветанов?

Няма време, няма структури, за парите – не знаем! Изпреварването на ГЕРБ в Кърджалийско би означавало управляващата партия да се срине от 14 000 гласа, колкото са очакванията, до под онези над 8 000 гласа, към които по логиката на цената на мандата „Републиканци за България“ трябва да се целят.

Как да стане това, след като самият Цветанов е правел избори в Кърджалийско и е наясно какъв „глад“ очаква горски служители и куп чиновници и други на „сладка служба“, ако допуснат такава катастрофа за ГЕРБ. Последното изречение го смятайте по-скоро като разсъждение на самия Цветанов! И, разбира се, и като отговор на втората част от питането „какво ще последва, ако Цветанов бие ГЕРБ в Кърджали“.

А може ли да се получи вариантът „3 мандата за ДПС, 1 за ГЕРБ – с малко над 8000 гласа, 1 за „Републиканци за България“, която партия пък да изпревари БСП и „Има такъв народ“? Това вече би означавало, че и в национален план левицата и партията на Слави Трифонов да са катастрофирали. Няма как да стане – това сочат последните проучвания на общественото мнение!

При всички положения, с партията на Цветанов на тези избори в Кърджали ще е интересно.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0