Избирателят: Кърджали може да остане без депутат от управляващата партия!

Избирателят: Кърджали може да остане без депутат от управляващата партия!

На финала на предизборната кампания всякакви социологически агенции ни заливат с проучвания за последните нагласи на избирателите, които ще заст

На финала на предизборната кампания всякакви социологически агенции ни заливат с проучвания за последните нагласи на избирателите, които ще застанат пред урните на 11 юли. Ако съдим по това доколко успешни бяха социологическите агенции в прогнозите си преди 4 април – и за процентите на партиите, и за избирателната активност, едва ли можем да им вярваме напълно, но това, което стана ясно и на малките деца е, че ГЕРБ не могат да бъдат отново в управлението. Дори и да са първи на изборите, нито една от останалите 5 или 6 политически формации, които ще влезнат в парламента, не ги подкрепят. С изключение на Патриотите, ако влязат, разбира се.

ГЕРБ плюс Патриоти остава далеч под сбора от 120 депутати. Трябва им трета формация, която да ги подкрепи, и която да има около 40 депутати.

Според декларираните заявки от лидерите на  политическите партии, единствената възможна управленска коалиция след изборите е между „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън!“. Тоест БСП и ДПС също остават зад борда. И те са нежелани като партии на статуквото. Разбира се, Протестърите трябва да постигнат 120+ депутати, за да сформират Правителство на промяната. Но при всички положения без „Има такъв народ“ на Слави Трифонов правителство не може да има. И евентуално, ако бъде съставено чрез пазарлъци и безпринципни прегръдки, това би означавало рестарт на протестите в столицата.

 

Това е очертаващата се картинка в страната ни. А Кърджали стои някак странно на фона на всенародния ентусиазъм за нови лица в управлението. Напълно възможно е да се окажем своеобразен „политически анклав“ и да станем единствената прецакала се област, която има само опозиционни депутати. Без нито един управляващ депутат!

Ясно е, че в „бастиона на ДПС“ Движението ще си вземе своето и гони четвъртия си мандат. ГЕРБ, която партия през април спечели над 10 000 гласа в Кърджалийско, е най-близо до другия мандат.

Според социологията и логиката от последните избори, най-вероятно на 11 юли 5-те мандата ще се разпределят така: 3 за ДПС, 1 за ГЕРБ и 1 за „Има такъв народ“. Но в зависимост от пристигащите от Турция, както и разпиляването на гласовете за партии със скромни възможности в област Кърджали, не е изключен и вариантат „4 за ДПС, 1 за ГЕРБ“.

И Кърджали да остане в политическа, и в управленска изолация. Този сценарий никак не е обнадеждаващ за… Обходния път на Кърджали!

Ерхан Алемдар, избирател

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0