Златен знак за човека, „довел“ водата до Кърджали

Златен знак за човека, „довел“ водата до Кърджали

Златен почетен знак на община Кърджали получи Емил Младенов. Отличието на дългогодишният експерт в строителството бе връчето от кмета Х

Златен почетен знак на община Кърджали получи Емил Младенов. Отличието на дългогодишният експерт в строителството бе връчето от кмета Хасан Азис в присъствието на представители на Строителната камара. Повод пък е 80-годишнината на Младенов.

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София. Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. Започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.В периода 1974-1975 г. е главен инженер на”Изграждане на селищни системи”. През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат. В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”. Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюза, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”.Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК.

 Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище.

Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв.”Възрожденци” и Домостроителния комбинат.

 Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица”

Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово

  Емил Младенов е бил дълги години председател на Стопанска камара в Кърджали.В момента оглавява Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Емил Младенов е бил един мандат президент на Ротари клуб Кърджали.

Очаквайте репортаж!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0