Здравният инспектор на републиката: При нарастване на случаите на COVID-19 – нови мерки може да има, но без блокади!

Здравният инспектор на републиката: При нарастване на случаите на COVID-19 – нови мерки може да има, но без блокади!

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи в интервю за „Хоризон

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи в интервю за „Хоризонт“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“.

Какво вече 24rodopi.com писа, 436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения. 11 са новите заразени в Кърджали.

Според главния държавен здравен инспектор високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че в момента няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за COVID-19 легла.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0