За Анаватан, 100-те долара на Доган и главата на Карадайъ

За Анаватан, 100-те долара на Доган и главата на Карадайъ

Неточен превод и толкова любимата на изселниците ни в Турция дума „анаватан“ (anavatan) аха да изядат главата на Мустафа Ка


Неточен превод и толкова любимата на изселниците ни в Турция дума „анаватан“ (anavatan) аха да изядат главата на Мустафа Карадайъ!

„Майката родина Анаватан“!


Въпреки, че у нас политически крошета се стовариха върху председателя на ДПС, понеже казал, че „Турция е неговата родина“, трябва коректно да се отбележи, че такъв скандал няма. Нито пък съмнение, че родината на председателя на ДПС е България.

Карадайъ е жертва на превода и грешното тълкувание на толкова любимия на изселниците и използван от политика израз „анаватан“ ( в буквален превод „майката родина“). Думата обаче се използва повече като географско понятие за посочване на „земите на дедите“ им.


Карадайъ употреби „анаватан“ в разговора си с председателя на Великото национално събрание на Турция проф. д-р Мустафа Шентоп, който пред гостите от България говори за корените си от Балканите. Но в Турция не се появи „новината“, че родината на председателя на Меджлиса е Северна Македония!

Превеждащият дописката на Анадолската агенция за срещата  Шентоп – Карадайъ от турски на български е приел, че „анаватан“ и „ватан“ са синоними.

Експерти биха реагирали, че в лингвистичен аспект не бива да се търси общото между „анаватан“ и представите ни за остатъците от османската империя, география и т. н. Други обаче приемат, че се касае за синоними, които не носят различна конотация.

Ахмед Доган пък вероятно помни как в далечната 1993 година, заради честата употреба на „етнос“, „малцинство“ и „анаватан“, пред делегатите на Националната конференция на ДПС обяви 100 долара награда за най-точно и коректно тълкувание.

„Анаватан“ навлиза като хитов израз в речника на нашенците, които заминават в Турция след 29 май 1989 година. Прокудени от Тодор Живков, те са посрещнати от властта на Тургут Йозал, създател на управляващата тогава партия „Анаватан“.

Думата „Анаватан“ се люшка от битовото използване до пламенните политически речи, твърде широко покритие, и идва като неочакван подарък за немалко играчи на Избори`2021 – втора серия.


„Анаватанът на Карадайъ“ няма да събори Карадайъ, защото скандал няма. Все едно сгафилите по веригата, прочитайки първото изречение, в което присъства изразът „изяде главата на Карадайъ“, приемайки нещата към едно, да задават гръмкия въпрос: А кога е погребението!?

24rodopi.com

На снимката: Карадайъ и Шентон си говорят за Балканите, Анаватан и още нещо

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0