Защо партията на Слави се провали в Кърджали и "катастрофира" в Турция?

Защо партията на Слави се провали в Кърджали и "катастрофира" в Турция?

Преди изборите за Народно събрание на 4 април джебелчанинът Танер Кадир Тюркоглу бе обещал един депутатски мандат за „Има такъв н

Преди изборите за Народно събрание на 4 април джебелчанинът Танер Кадир Тюркоглу бе обещал един депутатски мандат за „Има такъв народ“ в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район и много силно представяне в Турция.

Какво се случи?

Партията на Слави Трифонов постигна слаби резултати в смесените региони, но най-зле беше в Кърджалийско. „Има такъв народ“ (ИТН) бе подкрепена от 5,34% от гласувалите на 4 април в 7-те кърджалийски общини – 3 775 гласа. В Джебелско са малко над 100.

От урните в Турция пък излезе… „катастрофа за ИТН“ – едва 199 гласа за партията на Слави Трифонов, като тя беше изпреварена дори от БСП, спечелила 292 изселнически гласа. Победител в Турция е ДПС с 19 877 гласа, следват ГЕРБ – 995 гласа и „Демократична България“ – 371 гласа.

Анализът за провалите в Кърджали и изселническите градове, който правят в „Има такъв народ“, е повърхностен. Но следва да отбележим, че резултатът на ИТН в Кърджали щеше да е плачевен, ако самоубийствено от партията бяха поставили за водач на листата в 9-ти МИР самия Танер Кадир Тюркоглу. Тогава опонентите щяха да повдигнат отново темата за стартиралата от джебелчанина процедура за изграждане на площадки за отпадъци в момчилградското село Груево и Кърджали. Всъщност, така бе представен Тюркоглу от национален вестник, когато се представяше листата на ИТН в Пловдив – област. Друго за него не се знае. Именно от региона на Пловдив джебелчанинът, който дълги години е живял в Турция, стана депутат в периода от 15 април 2021 година до 12 май 2021-ва.

Добрата новина е, че ИТН има резерви в Турция и със сигурност ще постигне по-добър резултат на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Защото… за вота на 4 април Танер Тюркоглу правел всичко възможно от Турция за България да тръгват по-малко автобуси с избиратели на ДПС. За другото, за гласовете в полза на ИТН, нямал толкова време.

Стратегия а ла „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле“. Странна. Дано поне е вярно.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0