Защо миньор получи мозъчен кръвоизлив в рудник?!

Защо миньор получи мозъчен кръвоизлив в рудник?!

Колеги: Над 30 градуса, няма вентилация… „Задушно е, при липса на вентилация температурата достига над 30 градуса“-т

Колеги: Над 30 градуса, няма вентилация…

„Задушно е, при липса на вентилация температурата достига над 30 градуса“-това свидетелстват колеги на пострадал в рудник в Мадан миньор, след като мъжът получил мозъчен кръвоизлив по време на изпълнение на трудовите си задължения, пишат колегите от 24smolian.com. След инцидента обаче не били уведомени Инспекцията по труда и териториалното подразделение на НОИ в Смолян. Прокуратурата пък прекратила наказателното производство.

Инцидентът станал през 2019 година. Две години по-късно потърпевшият миньор заведе дело в Окръжния съд в Смолян, с което поиска инцидентът да се разследва.

Мъжът започнал смяната си в рудника в Мадан заедно с двама свои колеги. Тримата трябвало да бурят на различни участъци.

Потърпевшият си спомня, че пробил около 6-7 дупки, след което му прилошало и припаднал. Няколко часа по-късно колегите му приключили работа и го чакали на изхода. Той обаче така и не се появил. Двамата го открили в безпомощно състояние. Веднага сигнализирали на спасителен екип, който извел миньора от рудника. Мъжът бил транспортиран в болница в Пловдив с мозъчен кръвоизлив.

Сигнал за инцидента не бил подаден.

Съдът в Смолян прецени, че „не са събрани доказателства в този ден на мястото на инцидента имало ли е вентилационна система, работила ли е същата, каква е била температурата, по какъв начин се отчитат тези данни. Без да изследва здравословното му състояние и без да са налице данни за условията на труд, вещото лице е дало заключение, че не е налице причинно-следствена връзка. Прокуратурата е следвало да разпореди обстойна проверка в тази насока, която да установи била ли е подходяща за труд работната среда на пострадалия и осигурил ли е работодателят безопасни условия на труд, съответстващи на нормативната база в съответните наредби в тази насока“.

Съдът прати делото на държавното обвинение за доразследване на инцидента.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0