„Защо Мими с айфона взема детски, аз не?!“

„Защо Мими с айфона взема детски, аз не?!“

Възмутен родител: Ръкавици и маски в клас – удар по джоба! Една тема за образованието в условия на епидемия, започваща с…

Възмутен родител: Ръкавици и маски в клас – удар по джоба!

Една тема за образованието в условия на епидемия, започваща с… едни ръкавици за еднократна употреба. Едно читателско мнение, изпратено до редакцията на „Родопи voice“:

Ковид пандемията е в разгара си, а наред с нея се „разгорещяват“ за пореден път и стойностите на някои предпазни средства. За разлика от маските, цените на които все пак се понижиха след изумителния скок в началото, днес еднократните или така наречени латексови ръкавици са недоумяващо скъпи. Цената на една бройка, не един чифт, а бройка в момента е между 20 и 30 стотинки. В някои аптеки казват, че нямат. Не зареждат именно заради високите цени, тъй като хората се отказват като чуят колко трябва да заплатят за продукта.

 

Изискването даде газ на цените

 

Само преди месец- два, цената на кутия от 100 броя варираше между 10 и 12 лв. Към днешна дата, цената е двойна – между 20 и 25 лв., а ако се поръчат онлайн стигат и до 28-30 лв. за кутия. 

Какво излиза?! В най-добрия случай чифт еднократни ръкавици ще струва между 50-60 стотинки.

В същото време тези предпазни средства са сред изискваните в училище за учениците от гимназиален етап, за компютърните зали. В зависимост от часовете, трябва да имат най-малко два-три чифта, в профилираните паралелки и повече. Това струва около 1.20 лв. и 1.80 лв. само за ръкавици на ден, но има и маски, има и джобни…

И тук пожеланието „Да са ти живи и здрави родителите!“,влиза с пълна сила.

Иначе, според известния  юрист Марин Марковски, „Зaкoнът кaзвa, чe в уcлoвиятa зa изпълнeниe нa прoтивoeпидeмичнитe мeрки, aкo тe ca cвързaни c рaзхoд, тo тoй e зa cмeткa нa държaвния бюджeт”.

Да, обаче този закон никой не го прилага. Поне в помощ на пенсионерите и децата.

Не. Прилагат се други, от години. Като този с подоходния критерий за детските надбавки. Общото в случая са децата, които както е известно, никак не са много. В държавата с един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света.

 


Детските надбавки

 

Тези прословути детски, чийто средства някои деца никога не са получавали. Не защото не са деца на тази държава, а просто защото техните родители работят и според управляващите са достатъчно платежоспособни. Да! Надбавките не са за онези, които работят на заплата и внасят осигуровки. Те стигат предимно до една определена социална група – вечно привилегирована, но почти никога не даваща своя дан за държавния бюджет. Нищо, за него усърдно работят други – непривилегировани! Детски обаче получават и онези, които имат фирми. Тъй като се взима предвид дохода, на който се самоосигуряват, а не печалбата, която декларират. Нищо против към тези предприемчиви хора, но как да отговориш на въпроса на 10-годишно дете, което от раждането си не е получавало детски: „Мамо, защо аз не получавам детски, а Мими, дето имат магазин, има айфон последен модел, но получава детски?“

Отговорът е: „Няма да разбереш и да ти обясня“.

Лошото е, че и възрастните не го разбират, но се примиряват. Търпят и спекулата с предпазните средства и дискриминацията , на която са подложени децата им и… работят усилено в името на децата си.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0