Защо кърджалиецът Севим не вярва на ваксината срещу COVID-19, а брат му Салим в Бурса вече се е боцнал

Защо кърджалиецът Севим не вярва на ваксината срещу COVID-19, а брат му Салим в Бурса вече се е боцнал

Изселникът: В България, ако не гледаш телевизия, все едно, че няма коронавирус!Кърджалиецът Севим е от онези над 70 % у нас, които вярв


Изселникът: В България, ако не гледаш телевизия, все едно, че няма коронавирус!


Кърджалиецът Севим е от онези над 70 % у нас, които вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. И е от онези над 40%, които са категорични, че няма да се ваксинират.

Брат му Салим, който живее в Бурса, пък е от онези 51% турци, които вярват във ваксините. 51 срещу 49 „за“ ваксината – това сочеха резултатите от социологическо проучване преди месец в Турция. 65 на сто от симпатизиращите на президента Реджеб Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието са категорични, че ще се ваксинират. От гласуващите за основната опозиционна сила – Републиканската народна партия, едва 36 % са решени на имунизация.

И Севим, и Салим са наясно, че за постигането на траен ефект е необходимо имунизирането на поне 70 процента от населението. Братът от Кърджали обаче предпочита да получи отговори на трудни въпроси.

„Приемам, че има COVID-19, пазя се, пази се и моето семейство. Спазваме някои от мерките, други – не. Маските не пазят, това го казваше и самият гологлав генерал (началникът на Националния оперативен щаб за борба с коноравируса ген. Венцислав Мутафчийски), той обясняваше и, че грипът е по-опасен от коноравируса. Значи, той се учи в движение. Хубаво, няма лошо, но прекалява с плашенето, което прави от телевизора. Много политика вкарват в пандемията“, казва пред репортер на 24rodopi.com кърджалийският брат.

Питаме го защо няма да се ваксинира. Отговоря с въпроси: „Откриването на ваксината е добра новина, но появата изведнъж на много ваксини не е ли съмнително? Не е ли като с маските – не помагат толкова, ама носете? Ами ако вредят тези маски наистина, както казват медицински светила? Ами, ако ваксината не върши работа, че дори може да навреди? Никой не може да ми отговори, а само времето. Затова, ще изчакам“, категоричен е Севим.

Салим си е идвал в родния край от началото на пандемията веднъж – за да си смени документите за самоличност. Тогава изразил учудването си, че „в България, ако не гледаш телевизия, все едно, че няма коронавирус“. Бил е тук в периода на отворените заведения. „Тогава в Турция беше задължително носенето на маски на улицата. В същото време много изселници пристигаха за смяната на паспортите и по улиците тука имаше хора с маски и ги сочехме с пръст: „Този е изселник“, добавя Севим.

Общо 77 436 са ваксинираните в България към 0:00 часа на 16 февруари, в Кърджали са 762-ма. В Турция ваксинираните са над 3,5 милиона, един от тях е изселникът Салим Коркмаз.

Заболяемостта в Бурса е 35 на 100 000 души, данните са за последната седмица. В Кърджали е 97 на 100 000.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0