Защо едно 6-годишно хлапе и кака му пропътуваха стотици километри… скрити под влак

Мюмин Йоздемир е бил само на 6 години, когато преминава от България в Турция, скрит под влакова композиция. Това се случва в зората на

Мюмин Йоздемир е бил само на 6 години, когато преминава от България в Турция, скрит под влакова композиция. Това се случва в зората на демокрацията у нас, когато между двете страни е в сила визов режим. Мюмин е дете на разделени по принуда родители – майката е успяла да замине в Турция с 15-дневна туристическа виза, но не се върнала обратно, а бащата е останал в България с двете деца. Семейството било решено рано или късно да се събере в Турция, но след като на децата не издавали турски визи, те потърсили помощ от каналджии.

„Едва сутрин татко предаде мен и кака на непознат човек. Това днес нито един родител не би направил, но сега разбирам през какво са преминали майка и татко тогава. Непознатият човек ни вкара в нещо като тръба под влака, той също беше с нас през цялото време. Пътувахме 3 или 4 часа. Виждахме как влакът преминава над реки. Спираше на места, имаше проверки, но нашият придружител ни казваше да не мърдаме и да не издаваме звуци. Слязохме от влака, когато той спря в Одрин. После ни закараха в Коджаели, където пренощувахме в къщата на едно семейство, а на сутринта ни заведоха при мама“, разказва Мюмин Йоздемир пред екип на Анадолската агенция.

Днес семейство Йоздемир живее в град Гебзе.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0