Защо гюленисти в България провокират Турция? Говорят се безумни неща

Защо гюленисти в България провокират Турция? Говорят се безумни неща

В местен вестник ми попадна дописка със заглавие "Мехмед Юмер: Ердоган за пореден път търгува със страданията на бежанците", която в

В местен вестник ми попадна дописка със заглавие „Мехмед Юмер: Ердоган за пореден път търгува със страданията на бежанците“, която всъщност съдържа акценти от интервюто на журналиста Мехмед Юмер пред БНР.
Юмер е представен пред читателите като журналист и външнополитически анализатор, като услужливо е избегнато да се спомене, че той е последният главен редактор на вестник „Заман-България“, преди вестникът да бъде закрит на 23 август 2016 година, приблизително месец след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., при който бяха убити 251 души. Сиреч, напъващият се срещу Ердоган е остатъчна бройка гюленист.
Нека в дните, когато на българо-турската граница има 0 мигранти и целият натиск е спрямо Гърция, и това спокойствие у нас дължим изцяло на Реджеп Тайип Ердоган и диалога му с Бойко Борисов, да припомним, че турският президент посочи движението на духовника Фетхуллах Гюлен като организатор на опита за преврат и започна мащабна чистка срещу негови последователи във всички сфери – съдебна система, полиция, образование, медии, бизнес.
Роденият през 1941 година в град Ерзурум, Република Турция, проповедник и духовен водач на така нареченото движение „Гюлен“ живее от 1999 година в Пенсилвания, САЩ и движението му се състои от многобройни доброволчески организации в целия свят, обединени под названието „Хизмет“ (Службата). Тези формирования работят активно в образователната сфера и средствата за масова информация „за диалога между религиите“.
Анкара разкри, че Гюлен има свои последователи в 160 държави с над 800 училища и университети, над 1000 сдружения и неправителствени организации, над 200 медии и над 500 фирми. Сферите, в които имат влияние последователите на духовника, са основно три: медии, образование и бизнес.
Не е тайна, че в България движението на Гюлен бе представлявано над 20 години от вестник „Заман“, който, освен в Турция, се издава в още 25 страни и е сочен от турските власти за част от мрежата на Гюлен.
У нас „Заман България“ стъпва през 1992 година и продължава да се издава до 23 август 2016 година като седмичник на български и турски език. Тогава фирмата- издател на вестника „Брадър“ ООД сменя името си на „Седмичен
обзор“ (Haftaya Bakış). Новото издание отново се печата на български и турски език и не ощетява абонираните читатели на вестник „Заман-България“, тъй като те продължат да получават новия седмичник.
И докато премиерът Борисов се среща с президента Ердоган, за да намерят най-благоприятното за страната ни развитие от сирийската криза и създалия се бежански поток, заиграването по толкова чувствителна и болезнена за Турция тема, е безумно. Още повече, че от интервюто са направени извадки на откровено негативни спрямо Турция и турския президент коментари, примесени с лъжи и полу-истини: „Ердоган търгува със страданията на бежанците в Турция“, „Турция сега е в най-слабия си исторически период“, „Какво търси Турция в Идлиб? „, „Турция започна да гравитира в орбитата на Русия,“ „Турция е регионален играч, а Русия е велика сила“, „Мигрантите не са предимно от Сирия“ и други.
Цитирането на подобни коментари и опитите за въздействие върху общественото мнение точно в този момент и точно по този начин не изглеждат никак случайни.
Али Емин, светски настроен,
завършил „Турска филология“ в Софийския университет

Бележка: Публикуваме мнението на тюрколога с незначителни съкращения. Заглавието е на 24rodopi.com. Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0