Защо в Кърджали има най-малко заразени и най-много починали? Колко души уби лятно-есенното бля-бля за Велико Народно събрание!?

Защо в Кърджали има най-малко заразени и най-много починали? Колко души уби лятно-есенното бля-бля за Велико Народно събрание!?

Тв-медиците винят народа, че не носел маски, вследствие на което растял броят на заразените, от което пък "яко" умирали болни, а Българ

Тв-медиците винят народа, че не носел маски, вследствие на което растял броят на заразените, от което пък „яко“ умирали болни, а България била на първо място по смъртност от коронавирус в Европа. Примитивно. Или много си вярват „телевизор медиците“, или смятат мнозинството от живеещите в България за будала народ.

Ръстът на смъртността не е пряко зависим от носенето на маските, а от възможностите на здравеопазната система. Не само в Швеция е така, за България е валидно същото.

В област Кърджали има най-малко заразени с коронавирус, но заразен в Кърджали има средностатистически най-висок процент риск да умре от COVID-19 в сравнение с който и да е заразен в друга област на България. И това е така, защото Кърджали е на първо място по смъртност (данните са за месец октомври).

 

Закъсняха ли мерките срещу COVID-19 в България, както се тюхка ортакът във властта Валери Симеонов от НФСБ (че даже настоява да се забрани и ходенето в паркове, градинки, детски площадки и т. н.)?

Разбира се, че не. Някои от мерките са навременни, но други могат да се определят като нелогични, писани от чиновници. Далеч от реалния живот.

Проспани бяха месеците, в които ненужно се хабеше енергия за политика. Примерно, за нещо, което беше ясно, че няма да го има – свикване на Велико Народно събрание. Мечта за нова Конституция по време на коронавирус – това беше България през лятото на 2020.

Ако Министерството на здравеопазването и Националният оперативен щаб (НОЩ) се бяха напънали – с мотиви, с думкане на тъпана, с „дежурства“ по телевизии… да обясняват, че нещото, което спасява пациентите, попаднали в Интензивния сектор, след като са били диагностицирани с коронавирусна инфекция, се казва кръвна плазма и час по-скоро трябва да се открият лаборатории в големите български градове, това щеше да е най-адекватната реакция на хора с властови позиции. Най-далновидният ход.

В област Кърджали има най-малко заразени с коронавирус, но Кърджали е лидер в класацията „Жертви на COVID-19“, защото хората умират заради проблемите на здравната система.

 

Повече от седмица известен кърджалийски лекар са бори с коронавируса в Интензивния сектор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Новините за него, пациентите му, за Кърджали са добри. Ще се оправи.

Друг много уважаван медик се прeбори с коварния COVID-19 в кърджалийската болница. Благодарение на реконвалесцентната плазма.

С кръвна плазма бяха спасени още няколко човешки живота в Кърджали, като доставките от София в Кърджали бяха извършени с… връзки. С големи връзки! Не всеки попаднал в Интензивното получава шанс, назоваващ се реконвалесцентната плазма.

Фатално закъсня кръвната плазма за уважаната зъболекарка в Кърджали…


„Реконвалесцентната плазма съдържа антитела. Тя се взима от преболедувал, който е изкарал COVID-19, и се прелива на болен с коронавирус и това е един метод на лечение, който е ефективен и който помага“, казва д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“.

Лекуващият лекар е този, който решава кой пациент да бъде лекуван с такава кръвна плазма. Всеки един от 50-те починали в област Кърджали трябваше да получи реконвалесцентната плазма, с която се лекуват пациенти в среднотежко и в тежко състояние, но нямаше откъде!?

Има доста желаещи да дарят кръвна плазма за лечение, отбелязват от „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, но няма къде.

Това може да бъде направено само в два центъра – ВМА и Националния кръвен център в столицата, а отскоро и във Варна.

 

НОЩ и здравното министерство, приспани от политиците с техния безсмислен дневен ред, проспаха лятото. Лекари за един сезон не могат да се създадат, но да се закупят нужните апарати за реконвалесцентната плазма за лабораториите в областните болници – без проблем. Един такъв апарат втора употреба струва 28-30 хиляди лева.

В Кърджали има най-малко заразени с коронавирус в страната, но Кърджали е на първо място по брой на жертви на COVID-19. Сиреч, проблемът не е в маските, а в здравеопазната система. Един апарат за 30 000 лева можеше да спаси много човешки  животи.

24rodopi.com

 

Бележка: И докато четете този материал, вижте да не сте останали без зъб, защото в последните минути стоматолог може да ви го е извадил… на книга. Освен това, сигурни ли сте, че сте си у вас, защото може да се водите на лечение в някоя столична клиника. Случват се такива неща в българското здравеопазване.

 

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0