Запорираха имущество на кандидата за депутат Танер Кадир!

Част от имуществото, използвано от предприемача Танер Кадир Тюркоглу и негови близки, е запорирано.Националната агенция по приходите ус


Част от имуществото, използвано от предприемача Танер Кадир Тюркоглу и негови близки, е запорирано.

Националната агенция по приходите установява в общински и държавни регистри цялото недвижимо и движимо имущество на джебелчанина, както и активите на фирмите му, доколкото такива са останали, за да си гарантира прибирането на задълженията на бизнесмена-политик. Проверява се и информацията за евентуално прехвърляне на фирми с данъчни задължения на социално слаби лица.

Джебелчанинът е ревизиран и като физическо лице, научи 24rodopi.com от неофициални източници.

Запорите са заради борчове на бизнесмена Танер Кадир Тюркоглу към хазната. Като собственик, съдружник и управител на дружествата, с които е оперирал, Тюркоглу фигурира в съдебните и фирмени масиви и с имената Тянко Калинов Насков.

Припомняме, че турски източници разкрили пред ДОСТ, че Танер Кадир Тюркоглу се отказал от турското си гражданство малко преди да му гарантират, че ще стане депутат в България. Разследването на ДОСТ било провокирано от опитите на Тюркоглу, който беше депутат за един месец, да привлече в екипа си активисти на политическата сила, за която през 2017 година гласуваха 100 000 души.

Отделно от разкритията за отказа от турско гражданство, от ДОСТ, засегнати от публикацията на 24rodopi.com „Активисти на ДОСТ: Танер ни кани да се запишем в ИТН!“, повдигнаха и въпроса „за многото паспорти и различни имена на джебелчанина“. Дори имаше обвинение, че редакцията „пробутва рекламно Танер“.

Редакцията на 24rodopi.com забави правото на отговор на засегнатите от действията и думите на джебелчанина, за да бъдем коректни и по отношение на отправените питания към медията. От ДОСТ настояваха да проверим „защо кандидатът за депутат от „Има такъв народ“ не може да пътува за Турция с любимата си лимузина“; „дължи ли огромни средства в България и Турция“; „работил и е в МИТ и ДАНС“; „защо фирмите му се водят на възродителното му име Тянко Калинов Насков“.

Какво установи журналистическата проверка:

Тюркоглу/Насков не може да преминава от България с Турция с БМВ, с посочен от ДОСТ регистрационен номер с кърджалийската регистрация, защото на собственика е наложена забрана да се разпорежда с въпросния лек автомобил.

Тюркоглу никога не е бил служител на МИТ (турското разузнаване), нито пък на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той е работел в Турция в звено за охрана на пазарите, бил е в обходен екип, който следял да не се продават незаконно плодове и зеленчуци по улиците.

Колкото до различието в имената, то това е личен избор.

Относно въпросите за инвестиционните намерения на Тюркоглу за изграждане на депа за пластмасови отпадъци в село Груево и в Кърджали, както и за монтиране на инсталация в областния град за тяхната преработка, 24rodopi.com първи писа за скандала, като даде право на отговор и на предприемача. Към момента няма движение по процедурите.

Що се отнася до „прескачанията от партия в партия“, Тюркоглу/Насков е бил областен председател на партия „Българска нова демокрация“ в Кърджали, кандидат за общински съветник от коалиция „Десен съюз“ и др., но и това е личен избор. На последните парламентарни избори Тюркоглу попадна в кандидатска листа на партия „Има такъв народ“ в Пловдив-област и дори успя да натрупа почти един месец стаж в 45-ото Народно събрание. В момента е кандидат за депутат от същия район. Предизборната кампания дава „глътка въздух“ на джебелчанина, а ако пък бъде избран, ще може да разчита на депутатски имунитет.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0