Загубихме големия професор Александър Чирков!

Загубихме големия професор Александър Чирков!

Внезапна смърт почерни светът на медицината. Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков. През нощта, около 3.30 часа, в хотел в

Внезапна смърт почерни светът на медицината. Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков. През нощта, около 3.30 часа, в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Той е роден в Лом през 1938 г. Завършва медицина в София и 4 години по-късно в Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. На 14 май 1986 г. светът е шокиран от новината, че в малка комунистическа България е извършена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. И то на дете.

По това време около 100 българи се нуждаят от присаждане на сърце, но такива операции у нас не се правят и тези хора просто умират. Най-малкият пациент в списъка е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Диагнозата му е тежка сърдечна недостатъчност вследствие на вродена кардиомиопатия. Начело на екипа, който извършва трансплантацията, е професор Александър Чирков…

Поклон пред паметта му! Поклон пред светлото му дело!

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0