Жълт код в Кърджали днес, утре живакът ще удари 35 градуса, в сряда 5° надолу

Жълт код в Кърджали днес, утре живакът ще удари 35 градуса, в сряда 5° надолу

Жълт код за опасно високи температури е в сила за Кърджали и още 16 области в страната днес. Във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габров

Жълт код за опасно високи температури е в сила за Кърджали и още 16 области в страната днес. Във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора времето ще е горещо, максималните температури ще са между 33° и 38°.

Над Черноморието ще е слънчево, максималните температури ще са между 27 и 30 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Температурата на морската вода е 26°-27°.

Във вторник времето ще се задържи слънчево. Максималните температури ще са между 34° и 39°, по Черноморието 26°-30°.

В сряда и четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. С ориентиране на вятъра от северозапад, който в Северозападна България временно ще се усили, ще нахлува хладен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и в сряда на места в Западна и Централна, до вечерта и в Североизточна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. В източните райони ще е все още доста топло и през по-голямата част от деня – слънчево.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък валежи, придружени с гръмотевици ще има в Източна и Южна България, а от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. С до умерен вятър от север-северозапад, в източните райони – от североизток, температурите навсякъде ще се понижат.

Във вторник живакът ще стигне 35 градуса в района на Кърджали, но в сряда ще падне с цели 5 градуса, а прогнозата за четвъртък и петък е за максимални температури между 27 и 29 градуса.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 23 области в страната.

Индексът важи за териториите от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София – област и София – град, посочва Dnes Bg.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0