Жители на Самодива: Заради затворения път пожарните коли закъсняха и огънят обхвана гората!

„Когато горяха само ливади, се обадихме за помощ. Първите пожарни коли се наложи да заобикалят 40 км, защото не можеха да стигнат по 10-километровия д

„Когато горяха само ливади, се обадихме за помощ. Първите пожарни коли се наложи да заобикалят 40 км, защото не можеха да стигнат по 10-километровия до селото, и да овладеят стихията. Прекият път е затворен от свлачището, от година не искат да ремонтират пътя и сега има опасност огънят да влезе в Старово. Много пожарни коли дойдоха – от Джебел, Кърджали, Момчилград, но когато вече гореше гората“, твърдят пред 24rodopi.com жители на село Самодива. Именно от местността „Бостанлък“ огънят тръгна към Старово.

„В този час – 21.30 часа, пожарните коли са над селото, за да не влезе огънят в махалата. Но пак ви казвам, че ако институциите ни бяха чули, ако бяха обърнали внимание на жалбите ни, сега нямаше да се случи това бедствие. Щяха да изгорят само сухи треви, а сега не знаем какво още ще се случи“, твърди местен жител.

За скандалния участък са информирани регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“.  От месеци участъкът Самодива – разклон Стоманци от  път III-508 Джебел – Рогозче – Фотиново е затворен за движение, наложителни са рехабилитация и укрепване поради установено свлачище.

„В този час има натоварено движение на пожарни коли – едната тръгва да зареди с вода, другата пристига. И всяка една от тях заобикаля 40 км. Ако бяха чули през лятото молбите ни за помощ, сега нямаше да има огнена стихия“, допълва друг местен жител.

24rodopi.com

Големият пожар в Кирковско предизвикан от човешка небрежност при… варене на зимнина!? Евакуират възрастните хора – тук
ВИДЕО: 22 огнеборци и десетки доброволци се борят с огнената стихия край Старово и Самодива – тук


COMMENTS

WORDPRESS: 1