Жив сириец няма на българо-турската граница, стигналите до „Маказа“ правят кръгом и към Солун!

Жив сириец няма на българо-турската граница, стигналите до „Маказа“ правят кръгом и към Солун!

Въпреки истерията „хиляди сирийци идват към нас“, подклаждана от политици, ситуацията на българо-турската граница е̷

Въпреки истерията „хиляди сирийци идват към нас“, подклаждана от политици, ситуацията на българо-турската граница е… „жив сириец няма“. Бежанците искат да преминат в Гърция на път за Западна Европа.
В Северна Гърция е установено, че мигранти стигат до планинския масив Нимфея, близо до граничния пункт „Маказа“, но никой не е пожелал да мине в България. Групите почиват тук и поемат към Солун, пишат местните медии.
Припомняме, че преди време 24rodopi.com първи прогнозира, че ако турският президент Реджеп Тайип Ердоган реши предупредително да пусне групи бежанци към Европа, ще го направи през Гърция.
„Казаха ни, че към момента не можем да влезем в България, а да тръгнем към Гърция“, твърди пред репортер на турската телевизия NTV един от мигрантите. „Казаха, че е забранено (да преминаваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица)“, посочва пред турската медия друг сириец.
Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа.
На снимката: Сирийци нощували на около 15 км от „Маказа“ и тръгнали за Солун
Борисов и Ердоган се срещат в понеделник – няма мигрантска заплаха за България – четете тук
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: