Живот в Париж – развод на село, драми за… къща

Живот в Париж – развод на село, драми за… къща

849 брака за година в Родопите, 246 раздели   Париж, Сена, романтика. Френската столица може и да е столица на любовта, но за ро

849 брака за година в Родопите, 246 раздели

 

Париж, Сена, романтика. Френската столица може и да е столица на любовта, но за родопчани е просто град с висок жизнен стандарт, породен от високи доходи в евро.

След седем години брак в Париж може да последва и развод у дома, както и спор кой да вземе къщата на село. Много подобни истории ражда гурбетът, който се отприщи след отварянето на границите при влизането ни в ЕС. Стотици и хиляди примери на разделени семейства и последвалите драми.

Мъж и жена сключват брак в момчилградско село. Той работи от години във Франция, тя-принудена да го чака година след подписите. Разговори по телефона, докато родопчанката не заминава при него в Париж. Седем години живот там, които раждат единствено крамоли. Мъжът: „Тя мрази приятелите ми и близките, както и дъщеря ми от първия брак. Не иска да се виждам с тях“. Жената: „Не е вярно, грижа се за дома, за родителите му!“.

Обвинения в съда при дело за развод. Жената иска 600 лева издръжка, както и право на ползване на семейната къща в селото.

На две инстанции пред Темида обаче, магистратите решават парижката драма с-бракът се разтрогва по вина и на двамата…

Преди години браковете в родопските села бяха почти със статут „неразрушими“. Това обаче отдавна е в миналото. 107 са разводите в малките населени места в региона само през миналата година, установи проверка на „Родопи voice“. 77 двойки са разтрогнали узаконеното си съжителство в селата в област Кърджали, докато същото са сторили 30 семейства в селата в Смолянско. Общо разводите през 2020-та в двата региона са 246. 160 са прекратените бракове в област Кърджали, 86 в Смолян.

В същото време в пандемичната година скрепените съюзи са общо 849. Кърджалийско отново води с 624 брака, 371 от които сключени в селата в областта. Данните на статистиката обаче не обхващат присъставените документи за сключени брачни съюзи зад граница. Традиционно за региона на Кърджали те са около три пъти повече от браковете, сключени в областта.

Далеч по-скромни цифри иначе в Смолянско – 225 брака, 95 от тях в селата.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0