Животът на един изселник – през лятото при спомените, през зимата…

Животът на един изселник – през лятото при спомените, през зимата…

Изселници от Ардинския край, които от десетилетия живеят и работят в Турция, не забравят родните си места. Един от тях е 59-годишният Г

Изселници от Ардинския край, които от десетилетия живеят и работят в Турция, не забравят родните си места. Един от тях е 59-годишният Гюнер Мутлу от Бурса. Срещаме го в центъра на град Ардино да пие турски чай и да чете последния брой на месечното двуезично издание на Общинска администрация и Общински съвет – Ардино – „Ардински глас“.

Гюнер Мутлу споделя, че живее добре в Турция, но душата му винаги изпитва носталгия към България и Родопите. „Тук съм от един месец. Зимата ще се прибирам, но през пролетта пак ще дойда. Родното място не се забравя, особено спомените от детските години. А спокойствието и чистият въздух са несравними“, казва Мутлу.

Той е роден през 1961 година в село Бистроглед. През 1972 година заедно с родителите си се изселва в Бурса. Завършил е машинно инженерство. В Турция той се пенсионирал на 45 години, защото направил необходимите 25 години трудов стаж. Той е един от основателите на Сдружението на ардинци в Бурса. Главният организатор е на първите традиционни туристически изселнически екскурзии от Бурса до Ардино в началото на 2000 година.

Съпругата му Нериман е доктор и също е с корени от Ардино. Синът им Ялчън е завършил машинно инженерство в Истанбул и в момента работи в столицата на Португалия – Лисабон.

Гюнер ШЮКРИ, Община Ардино


24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0