Животновъди от Балабаново: Проблем! Синапови са заградили 2200 дка земя с електропастир, има две нарушения

Животновъди от Балабаново: Проблем! Синапови са заградили 2200 дка земя с електропастир, има две нарушения

Бойко Синапов е заградил с електропастир 2200 дка земеделска земя и това не позволява достъп до паша на животни на стопани от Балаба

Бойко Синапов е заградил с електропастир 2200 дка земеделска земя и това не позволява достъп до паша на животни на стопани от Балабаново, Малко Балабаново и махала „Дружба“.
Това се жалват пред 24rodopi.com стопани от Балабаново.
„Става въпрос за бившите казарми в землището на Балабаново, които се водят земеделска земя, в момента са отдадени под наем на Бойко Синапов. Договорът е подписан между горското държавно предприятие и представляваната от дъщерята на фермера „БКСР Синапови” ЕООД за 1 600 декара, но дефакто се използват близо 2 200 дка. По-притеснителното нарушение е заграждането на имота с електропастир. Въпросната земя е земеделска и отдадена за пасища и мери, а електропастири се допускат на имоти, предназначени за ливада, за косене. Имаше идентичен случай на заграждане в друго село в района, но след реакция на местните хора електропастирът бе премахнат“, поясняват животновъдите на Балабаново.
Бойко Синапов е шеф на една от животновъдните асоциации у нас. Той е бивш съветник на земеделския министър Мирослав Найденов, а за един ден бе назначен и за шеф на областната земеделска служба в Кърджали.
Електропастирът е вид психологическа ограда, която се слага около животните с цел те да не напускат някакви определени граници. Състои се от един или повече проводници, закрепени върху изолатори и свързани с енергизиращо устройство. Това устройство от своя страна е свързано към източник на захранване и заземинелни пръти. Енергизаторът произвежда кратки и с високо напрежение импулси между проводниците и земята. Именно това е причината когато животното докосне електрифицирания проводник, да започне да получава електрошокове. По този начин то се приучава да не се доближава до оградата.
24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0