Жалби от ИТН в РИК и прокуратурата: Огромен брой подвижни секции, готви се манипулация на вота!

Жалби от ИТН в РИК и прокуратурата: Огромен брой подвижни секции, готви се манипулация на вота!

Областният координатор на ПП „Има такъв народ“ Юлия Чортленева внесе жалби в РИК и Окръжна прокуратура Кърджали след

Областният координатор на ПП „Има такъв народ“ Юлия Чортленева внесе жалби в РИК и Окръжна прокуратура Кърджали след постъпила информация за крупни нарушения при разкриване на подвижни секционни избирателни комисии на територията на областта. Именно подвижните избирателни комисии създават възможност за манипулации в изборните резултати и изкривяване на ефекта, който машинното гласуване се очаква да реализира, посочиха от партията.

В регионалната структура на ПП „Има такъв народ“ са получени сигнали от лични лекари в област Кърджали, които са притеснени от искания на пациенти за издаване на документи за медицинско състояние, в което изрично да посочват, че документът ще послужи  за гласуване с подвижна секция. Същите удостоверения се ползват от общинските администрации в област Кърджали като основание за създаване на голям брой ПСИК. Притеснителен е фактът на драстично увеличение на ПСИК спрямо проведените избори за НС от 4 април 2021 г. Като пример може да се посочи община Крумовград, където за предишните избори са подадени 52 броя заявления, а за предстоящите към днешна дата (без процесът да е приключил) са подадени 344 броя заявления; за община Кърджали за предишните избори са подадени 214 броя заявления, а за предстоящите избори –  571 броя до момента. Увеличението само за двете общини на хората, подали заявление, които следва да имат решение на ТЕЛК/НЕЛК са 648 лица, посочват от партията.

Използването на документ за медицинско състояние издаден от личните лекари противоречи на разпоредбите на Избирателния кодекс, както и на решение 225-НС от 13.06.2021 г., чиито текстове изрично посочват, че органът по чл. 23, ал.1 от ИК изисква извършването на проверка по служебен път за установяване увреждането на избирателя. Когато служебната проверка е неуспешна, общинската администрация е длъжна да изисква от ТЕЛК/НЕЛК документ удостоверяващ увреждането заедно с медицинска експертиза от медицински орган. Произтичащо от предходното е недопустимо образуването на ПСИК само въз основа на удостоверения за медицинско състояние на лицата, издадени от личните лекари.

От ПП „Има такъв народ“ – обл. Кърджали задават следните въпроси:

-Спазват ли кметовете на общини в областта реда за разкриване на ПСИК?

-Използват ли се документи от личните лекари за медицинско състояние като основание за разкриване на ПСИК в противоречие със Закона?

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0