Есен Устренска: Дефицитите в обществото днес са такива, че България в момента има нужда от силна лява алтернатива!

Есен Устренска: Дефицитите в обществото днес са такива, че България в момента има нужда от силна лява алтернатива!

Адвокат Есен Устренска е втора в листата на БСП с кандидати за народни представители в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен райо

Адвокат Есен Устренска е втора в листата на БСП с кандидати за народни представители в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район.

Понастоящем специализира „Право на Европейския съюз“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Есен Устренска е заместник-председател на БЧК-Кърджали, мандат 2021-2024

Общински съветник е от БСП в ОбС-Кърджали, мандат 2019-2023.

 

Най-младата листа, две дами на първите две позиции, „фурии с нежни имена“, какво предимство дава това в политиката?

-За разлика от първите лица в другите листи, нашата младост е най-голямото ни предимство, защото те колкото са опитни, толкова са и обременени и зависими. Не остана човек, който да не е осъзнал, че светът ще бъде доста различен след пандемията и че именно новата генерация ще пренесе на свой гръб тази нова динамика. Колкото до дамското присъствие – то внася разумни компромиси и доверие и съм убедена, че жените правят политиката по-човечна.

Как оценявате хода на БСП с гласуваното доверие във Вас да заемете второто място в листата? Как реагират хората, какви са наблюденията Ви?

-Положителната реакция особено сред младото поколение е много осезаема. Разбират, че няма нищо по-нормално от това в 2021-ва година турският етнос, който е изключително отруден и социален в същността си, да намери своето място в лява платформа и въобще, необходимостта да участва във всяка една сфера на живота и политическата палитра. В началото на кампанията колега адвокат, изселник в Турция, ме подкрепи с думите на големия Назъм Хикмет „Ако аз не изгоря, ако ти не изгориш, ако ний не изгорим, как ще стане тъмнината светлина?“ Докато другите водещи партии в региона са загрижени за своите резултати в числа и голямата им борба е за бюлетини и урни, то нашата е за промяна и хората оценяват това.

„Регион Кърджали е напускан от българи, и от турци“ – тази дразнеща констатация се чува по време на предизборната кампания от политици. Не е ли по-тъжната и по-вярна констатация, че расте броят на младите гурбетчии в Западна Европа от област Кърджали? Защо младите хора напускат родния край, г-це Устренска?

-Аз по-скоро бих констатирала, че нашите младежи направиха Западна Европа още по-богата. Там отидоха много съвестни и работливи кадри. Напускат, защото никой не им демонстрира кураж, грижа и отношение. Дневният ред се запълни с нереализирани политики за големи инфраструктурни проекти, но нито един управляващ не каза „Хубави млади хора, ще правим политики, обърнати към вас, върнете се, защото без вас сме на прага на гибелта като нация.“ Демографският проблем далеч не е единствен, но е най-голям и с потенциал да стане фатален. На младите им предстои дълъг житейски път и си тръгват, защото не виждат дългосрочни управленски решения и перспективи.

Какво мислите за управлението на високопроходими автомобили в управлението на държавата?

-Обидно и посредствено реалити шоу. Забележете, че колкото повече падаше доверието в ГЕРБ, толкова повече километри премиерът навъртя с джипа, който всъщност е олицетворение на неговото нервничене и уплаха. Борисова е заслугата да се превърнем в държава, която живее безпрограмно. Но каква програма да очакваме от министър-председател, за когото не българското Народно събрание, а Тойотата е негов личен храм на парламентаризма.

Вие сте адвокат и доброволец в хуманитарна организация, кое е по-ценното умение в политиката?

-Последните години цареше някакъв нормотворчески хаос в парламента. Закони скандално се променяха чрез преходните и заключителни разпоредби на други закони. При почти 90 процента от законодателните предложения, не са извършени необходимите изследвания и научни експертизи, за което Европа неведнъж ни критикува. Тази практика е невероятно опасна, а в последния парламент имаше най-малко юристи от 1990г. насам. Затова правният разум е много ценен в социалния мир. От друга страна вярвам, че правото и доброволчеството заедно балансират личността, добротата и честността в него. Представете си, ако всички политици достатъчно много ценяха алтруизма – повярвайте, никой от тях нямаше да загуби човешкия си облик.

Какво виждате в очите на обикновените хора по време на срещите си с тях в региона?

-Дефицитите в обществото днес са такива, че България в момента има нужда от силна лява алтернатива. На хората им липсва усещането за справедливост и напълно са изгубили чувството, че зад тях стои държава, докато смисълът на държавата. „Върнете ни близките“ и „Жива раздяла“ кънтят в ушите ни след обиколките в малките населени места. По време на срещите в наше лице виждат децата си, които ги няма и не сдържат сълзите си. Обаче около тях трепти една последна надежда за промяна, която е много вълнуваща.

Как си обяснявате всеобщото разбиране, че политиката в последните десетилетия се превърна в средство за лично облагодетелстване? Защо никой не слезе обратно по „стълбата“ на Смирненски?

-Изкачването по „стълбата“ на Смирненски всъщност е рязко слизане по стълбата на ценностите. Последното десетилетие ни управляват хора с невероятно его, които ослепяха и оглушаха за това, което се случва с хората. Въздигналите се от социалните низини и станали „принцове“ политически ренегати, забравиха как започва сатирата „Приказка за стълбата“, а именно въпроса „Кой си ти?“. Сега ние спешно трябва да осъзнаем, че престояването във властта ограничава демократичния процес.

Защо заставате зад Петя Михалевска?

-С Петя заедно сме възпитани в едни и същи местни школи – СОУ „Отец Паисий“ и ЕГ „Христо Ботев“. Познаваме се от двадесет години и тя е изключително честен, борбен, последователен и отговорен човек. Много достоен водач, много достойна жена. Сърцето на Петя е изцяло изпълнено с отдаденост към социалната идея и към каузата за родния край. Тя ще бъде нишката между област Кърджали и Народното събрание, която никога няма да бъде скъсана.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0