Ердоган предизвиква и ще предизвиква бежански вълни, но няма да се позволи мигрантско цунами!

Ердоган предизвиква и ще предизвиква бежански вълни, но няма да се позволи мигрантско цунами!

„Най-важното, което и друг път сме го казвали в ефира на „Хоризонт“ – Реджеп Тайип Ердоган ще предизвиква ми

„Най-важното, което и друг път сме го казвали в ефира на „Хоризонт“ – Реджеп Тайип Ердоган ще предизвиква мигрантски вълни към Западна Европа само през Гърция.
Но на границата между Гърция и Турция няма да се стигне до хуманитарна криза в оня смисъл на нейното определение като пълно покритие и онези измерения, които биха ужасили целия свят. Образно казано, Ердоган предизвиква и ще предизвиква бежански вълни, но няма да си позволи мигрантско цунами. Вярвам, че при Ердоган винаги разумът ще надделява, защото той е наясно, че за него жизнено важно е да избута този мандат, а и да спечели следващия президентски мандат“, коментира в ефира на „Хоризонт“ Илхан Андай от 24rodopi.com по повод срещата на българския премиер Бойко Борисов с турския президент в Анкара.
На въпрос за неуспешния опит на българския премиер да събере в София Ердоган с лидерите на Европейския съюз, Андай каза: „Денят е такъв, че ни задължава някакси да бъде по-големи оптимисти, но и реалисти. Ние си подреждаме нашия двор и относно това, че мигрантския натиск от Турция няма да бъде към България, е частичен успех на Борисов. Нашият двор, това е приоритетът, водещото. Ако някой очаква от нас или някой си мисли, че ще спасява света, това не е нашият мач – нито сме орисани, нито ни е по силите и възможностите. Срещата снощи е важна за нашия двор, а за света – телефонният разговор Ердоган – Путин, и предстоящата среща в Москва“.
Андай припомни предишна среща на Ердоган с лидерите на ЕС. „Този мач сме го играли, спомнете си срещата на лидерите с Ердоган във Варна и споразумението за още пари. Ердоган не иска само пари, той е наясно, че процедурата е тромава, парите ще дойдат с времето си и изпълнените ангажименти“.
Според Андай Ердоган не иска само пари, той се стреми към нещо повече: „Той иска подкрепа от Западна Европа, за да бъде притиснат Путин за Сирия“.
В предаването „12+4“ Андай заяви, че Ердоган вече се чувства сам в Сирия:
„Вижда, че Путин го е изпреварил с ходовете си. Неговото комплексно поведение е – от Идлиб започва нещо да се стоварва върху него, затова не може да е сам, има нужда от съюзниците си в НАТО, но за съжаление играе и с бежанците, те са му силен коз от доста време“.
Андай прогнозира: „Ще живеем със съсед, който… ще ни друса. Въобще, ще живеем в нещо като земетръсна зона, докато Ердоган е жив и здрав, и ще е начело на Турция. И не само това, но ще продължава да демонстрира самочувствието на един от господарите на света“.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: