Епидемиолог от Родопите: Чака ни „дълъг пик“ заради мерките!

Епидемиолог от Родопите: Чака ни „дълъг пик“ заради мерките!

Има тенденция за лек спад на заразени с Ковид-19 в Родопите, но все още е рано да се правят изводи. При налагане на по-строги мерки оба

Има тенденция за лек спад на заразени с Ковид-19 в Родопите, но все още е рано да се правят изводи. При налагане на по-строги мерки обаче, пикът на заразата ще се разтегли във времето.

Така коментира за „Родопи voice“ ситуацията в региона епидемиологът в МБАЛ-Смолян д-р Сергей Сиденко.

„При налагане на нови ограничителни мерки е естествено заразата да бъде забавена, но така тя няма да бъде спряна. Пикът ще се превърне в плато и ще бъде достигнат в по-дълъг процес от време отколкото при силен епидемиологичен взрив. Наченки обаче на спад на заразяването има. Все още малки“, посочи д-р Сиденко.


Според наблюденията на лекаря, приблизително половината от населението на областта вече се е срещало с Ковид-19. „Все пак е доста относително. Ние не разполагаме с необходимите цифри. Няма как да знаем при колко хора заболяването протича безсимптомно. Възможно е тези проценти да са повече, но е възможно и да са по-малко“, посочи епидемиологът.

Според него картината в региона е „цветна“ що се отнася до отношението на родопчани. Много хора са притеснени от случващото се и търсят лекарска помощ при най-малка симптоматика, докато пък други-с по-ясно изразени симптоми, не се обръщат за помощ.

Д-р Сиденко призова и за по-умерено говорене по темата-крайностите от „няма страшно до ще се мре“ се отразяват на психиката на хората.

Обстановката в региона е спокойна, Кърджали е с най-ниска заболеваемост в национален мащаб, но това не бива да намалява бдителността ни. Това пък обяви областният управител на Кърджали Никола Чанев.

На снимките:

-Парковете са почти празни

-Д-р Сиденко

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0