Епидемиологът д-р Сергей Сиденко: До две седмици третата вълна утихва!

Епидемиологът д-р Сергей Сиденко: До две седмици третата вълна утихва!

Третата вълна на COVID-19 в Родопите ще отмине до две седмици, агресията на вируса пък е далеч по-малка. Така коментира за „Родо

Третата вълна на COVID-19 в Родопите ще отмине до две седмици, агресията на вируса пък е далеч по-малка.

Така коментира за „Родопи voice“ ситуацията в региона епидемиологът в МБАЛ-Смолян д-р Сергей Сиденко.

„Трета вълна би трябвало да се случи, очаквахме я. Тя се характеризира с рязко повишаване на случаите на заразени. Отпаднаха част от мерките, циркулацията се засили, както и интензитетът на контактите в обществото. Тази трета вълна обаче няма да е толкова висока и продължителна както предишната в периода ноември-декември м.г.“, посочи пред екипа ни специалистът.

Д-р Сиденко прогнозира до две седмици спад на заразените и стабилизация след рязкото покачване на случаите.

Над половината население в Родопите пък вече се е срещало с COVID-19.

Другото интересно е, че няма и тази висока смъртност в региона, както в края на миналата година.

„Което означава, че въпреки различните мутации, вирусът е преминал в по-лека форма. Разбира се, все още има тежки случаи, но това зависи от всеки организъм, придружаващи заболявания и т.н. Интересно е, че имаме много положителни ПСР тестове на пациенти с направление от лични лекари. Много малък процент от тях обаче постъпват в болница. Агресията на вируса е намаляла“, анализира д-р Сиденко. Той прогнозира, че през април регионът вече ще е в опашката на епидемията, тоест случаите ще намалеят до „скромен брой“.

Няма и грип към момента. „Мерките, които бяха предприети срещу Ковид-19, всъщност са и много ефикасни срещу грип. Когато поръчвахме антигенните тестове, ние държахме те да дават паралелна картина както за коронавирус, така и за грип. В момента случаи нямаме. Следя и анализите на колегите от Санкт Петербург. На 5 милиона население в града, там има един-единствен случай на грип“, посочи още д-р Сиденко.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0