Екшън ден от Инспекцията по труда: 11 проверени работодатели, 5 случая на служители без договори!

Екшън ден от Инспекцията по труда: 11 проверени работодатели, 5 случая на служители без договори!

Инспекцията по труда в Кърджали се включи в екшън ден, при който в цялата страна служители на Изпълнителна агенция "Главна инспекция

Инспекцията по труда в Кърджали се включи в екшън ден, при който в цялата страна служители на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ проверяват работодатели, при които през последните години е имало случаи на работа без трудов договор, съобщиха от дирекцията в областния град.

С тези проверки стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.
На територията на област Кърджали бяха проверени 11 работодатели. Установиха се 5 случая на служители без трудов договор. В случай, че работниците и служителите работят недекларирано т.е. без сключен в писмен вид трудов договор, те губят и трудови, и осигурителни права. Лишават се от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране, припомнят от Инспекцията.
Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирани труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.
Инспекцията по труда организира онлайн и на място срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Кърджали ще се включат 2 училища. При желание експерти от дирекция „Инспекция по труда“ Кърджали са готови да информират учениците и на други училища.
Информация за кампанията, както и за правата на работещи и работодатели, се публикува в специално създадената Фейсбук страница „Всички права запазени“, в която са качени видеа с информация за ползите от декларирания труд.
Възпитаването на култура на превенция чрез информиране и консултиране на бъдещи и настоящи работещи, и на работодатели, е основна част от дейността на Инспекцията по труда. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са разработени въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят, доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи на Инспекцията по труда. Част от въпросниците са свързани и с прилагането на разпоредбите, които регулират възникването, осъществяването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Предстои стартирането на пилотно прилагане на новата форма на контрол.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: