Експерти: Тенденция към увеличаване на населението в Кърджалийско, има ръст на инвестициите!

Експерти: Тенденция към увеличаване на населението в Кърджалийско, има ръст на инвестициите!

Населението в Кърджали се увеличава, но не заради повече раждания, а поради увеличаване на хората, които се заселват в района. Изсле

Населението в Кърджали се увеличава, но не заради повече раждания, а поради увеличаване на хората, които се заселват в района.
Изследване на Експертния клуб за икономика и политика показва, че за десет години броят на местните жители е намалял само с 87 души, съобщава БНР. Подобна тенденция се наблюдава и в други общини в област Кърджали, където в последните месеци има увеличаване на населението.
Броят на заселилите се е забележително висок, особено между 2014 и 2018 година и то на фона на отрицателния естествен прираст. Едно от обясненията е, че има ръст на брутния вътрешен продукт, заради преките чуждестранни инвестиции, които според доклад на Експертния клуб са в размер на над 710 милиона лева. Публикуването на данните предизвика дискусия в социалната мрежа, въпросът от която е: „Къде са тези новозаселили се жители на Кърджали?“. Посочва се, че градът е с най-много строящи се сгради, а само за две години се отчита и ръст с 20 на сто на сделките с недвижими имоти. И тук социалната дискусия има обяснение. Работещите в чужбина купуват нови жилища, които остават заключени с години.
Оказва се, че не само Кърджали поддържа висок механичен прираст на населението. Подобна е и ситуацията в община Ардино. Там, в момента живеят близо 32 хиляди души, отбелязват от Експертния клуб.
През последните години се наблюдава процес на завръщане на наши изселници по родните места. Обикновено това са пенсионери, които живеят у нас и получават пенсиите си от Турция.
Тенденция към увеличаване на населението има и в общини като Черноочене и Момчилград.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0