Експертите: Много от новите сгради в Кърджали са уязвими при земетресения

Експертите: Много от новите сгради в Кърджали са уязвими при земетресения

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земет

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира „Ню Йорк таймс“ в статия със заглавие „Уроците от албанското земетресение – Балканите не са готови за Голямо Земетресение“.
Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 човека и наранявания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази трагедия отправя ясно предупреждение към региона, който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус. Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.
В текста на статията се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което е риск при земетресение. В телефонното си интервю пред вестника Петър Павлов, директор на Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ, призовава в България да бъде създадена национална сеизмична лаборатория със задачата да проверява устойчивостта на сградите при земетресения.
В последните години новото строителство в Кърджали показа, че за инвеститорите на първо място е печалбата. Комбинирана жилищно-търговска сграда във „Възрожденци“, до кръстовището на Новия мост, е построена преди повече от 10 години, но днес са заети основно магазините, докато повечето апартаменти са празни. Сградата е напукана и цепнатините стават все по-големи.
„Валежите през декември разкриха, че много от строителните предприемачи все още не са се променили и продължават да търсят на първо място печалбата и някак си са спокойни, че бъдещите новодомци са в Западна Европа и не могат да проследят целия процес на изграждането на сградата. Във „Възрожденци“ има нови кооперации, с акт 16, в които се появиха течове. Това е положението – некачественото строителство продължава. Как да ви отговоря дали новите сгради в Кърджали са безопасни при земетресение? При нас неофициално има „черен списък“ с такива фирми и ние предлагаме техни жилища. Успокоителното е, че при последното голямо земетресение в Кърджали на 24 май 2014-та пораженията бяха малко“, коментираха пред 24rodopi.com от водеща кърджалийска агенция за недвижими имоти.
„97% от територията на България е застрашена от сеизмични явления и е на второ място в скалата на потенциалния риск от земетресение. В България зоните с най-висок риск от земетресение са разположени около Благоевград, София, Шабла, река Марица, Велико Търново и Горна Оряховица“, е отбелязано в технически доклад за земетресенията, който е продукт на европейския проект за гражданска защита EVANDE (Enhancing Volunteer Awareness and education against Natural Disasters through E-learning).
Според Геофизичния институт към БАН, 98% от територията на България е застрашена от сеизмични въздействия с интензитет от 7 и по-висока степен. (51% до 7-ма степен, 28% до 8-ма и 19% до 9 и по-висока). 6 340 000 души, което представлява около 80% от населението в страната живеят в тези райони. Щетите в отделните райони могат да бъдат частични или пълни – 26% от сградите.

На снимката: Карта на сеизмичните рискове, показваща максималните стойности на ускорение на земната повърхност с период на повторяемост 475 години (Български институт по стандартизация)

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0