Експертиза отложи дело за грабежа на трезора в Кърджали – Пуйката обжалва 8-годишна присъда

Експертиза отложи дело за грабежа на трезора в Кърджали – Пуйката обжалва 8-годишна присъда

Дело за грабеж на трезор в Кърджали през януари 2013 г. е подновено в Апелативния специализиран съд в София. Както вече 24rodopi.

Дело за грабеж на трезор в Кърджали през януари 2013 г. е подновено в Апелативния специализиран съд в София.

Както вече 24rodopi.com писа, то е по жалба на Валентин Кирилов – Пуйката срещу 8-годишна присъда, наложена му от състав с председател Иво Хинов на 25 януари 2019 г. Той бе осъден на 6-ата година след „кърджалийския удар“.
В понеделник в Апелативния специаизиран съд е трябвало да бъде изслушана поискана от защитата графологична експертиза на подпис под протокол, с който са иззети веществени доказателства по делото. Заключението на експерта по почерци обаче не било готово и делото е отложено.
Припомняме ,че първоначално обвинените за участие в опита за грабежа на обществения трезор бяха повече, но четирима сключиха споразумения с прокуратурата още през 2016 г. Славчо Мегеров – Мегера, Явор Воденов и Хубен Митев получиха между 7 и 9 месеца затвор, а Росен Драгомиров-Синбад – година и половина условно. По-късно Митев е загинал в катастрофа.
Трезорът на ул. „Сан Стефано“ в Кърджали бе атакуван от бандите в нощта на 4 януари 2013 г.
Бандата пристига в Кърджали с няколко коли. Според прокуратурата Пуйката кара БМВ Х5, с него са Синбад и Воденов. Преди Нова година техен човек е проучил всичко, дори си наел банкова касета. Трезорът се охранява се с камери, пазачи няма. Офисът с мониторите за видеонаблюдение е в блок на 2-3 км от него. Собственикът на трезора и охранителната фирма е един. Днес той е в САЩ.
Двамата пазачи са завързани, а банковите касети – разбити. Повечето обаче се оказват празни. Само в една имало валута в евро и бележка с изписана сума. Обирджиите са засечени от полицията, която започва преследване. След него са намерени захвърлени банкноти в евро, чиято левова равностойност е 7823 лв.
Пуйката не е заловен на местопрестъплението. Той твърди, че има алиби и не бил в Кърджали, а в пицария в Перник.
Съдът го оправдава по обвинението, че от началото на 2007 г. до 20 февруари 2014 г. е бил лидер на банда. Оневинен е и друг подсъдим за участие в нея –  Красимир Йорданов.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0