Екоинспекцията, след голямото замърсяване на яз. „Кърджали“: Кланицата в Енчец не работи от месец! (снимки, видео, 18+)

Ден след голямото замърсяване на язовир „Кърджали“ на 22 декември, служители на екоинспекцията извършили проверка в Енч

Ден след голямото замърсяване на язовир „Кърджали“ на 22 декември, служители на екоинспекцията извършили проверка в Енчец и района, но не установили откъде идват тоновете кръв.
На 23 декември е извършена извънредна проверка на място, установи се, че месопреработвателното предприятие в Енчец не работи повече от месец – това пишат в доклада си служители на РИОСВ-Хасково.
Припомняме, че в ранния следобед на 22 декември 24rodopi.com алармира, че тонове кръв от заклани животни в кланица в село Енчец се изливат в язовир „Кърджали“. Замърсяването е край пътя за село Главатарци. Местни жители, които ни предоставиха снимки и видео кадри, споделиха, че „изхвърлянето на отпадъци от кланицата в язовира и горите наоколо се случвало често, обикновено в почивните за институциите дни“.
На следващия ден, понеделник – 23 декември, от Басейнова дирекция в Пловдив информираха 24rodopi.com, че тръгват на проверка.
Същия ден гражданинът Нуркян Мехмедали подал сигнал до РИОСВ в Хасково. На 2 януари отговорили на Мехмедали, че в присъствието на служители от БАБХ екоинспектори влезли в кланицата на „Евромес 2012“ на 23 декември. „Липсва месо. Няма следи от скорошно клане. Също така бе проверено и дерето след предприятието, на 30 метра преди вливането му в яз. „Кърджали“. Водата в него бе видимо чиста, бистра и без характерна миризма“, пишат от РИОСВ. Констатирано е, че в 5 от 12-те изследвани показатели има известни превишения за добро състояние на водния обект. РИОСВ няма правни основания да предприеме административно-наказателни мерки спрямо „Евромес 2012“, посочват още от екоинспекцията.
Припомняме, че в почивни дни кланица в периферията на „Възрожденци“ замърсяваше „Водното огледало“.
24rodopi.com

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0