Едно читалище на 70 години – от разцвет до „много компютри, малко читатели“

Едно читалище на 70 години – от разцвет до „много компютри, малко читатели“

Тази година се навършват 70 години от основаването на читалището в ардинското село Млечино. През 1950 година в китното родопско село се

Тази година се навършват 70 години от основаването на читалището в ардинското село Млечино. През 1950 година в китното родопско село се създава Народно читалище, носещо името на световноизвестния турски поет и писател Назъм Хикмет. Първоначално то се помещава в бившата сграда на ТКЗС, впоследствие АПК.  За членове се записват стотици души от Млечино и околните села. За пръв председател и библиотекар е избран покойният учител Джевдет Садулов. Дълги години библиотекар е бил и Акиф Алиев от село Малка Ябълка. Още през първите години от създаването си читалището в Млечино се превръща в духовно средище, което съхранява традициите, бита и културата в района. През 1961 година читалището е преименувано на  НЧ „Любен Каравелов“. За повишаване на културното равнище на населението в Млечино важно място заема и новооткритото в началото на 60-те години на миналия век читалищно кино.

В периода от 1960 до 1990 година художествената самодейност в Млечино е в разцвета си. Към читалището има сформирани женска певческа група, танцов състав. В Млечино, като център на селищна система, се организират множество фестивали, като окръжният преглед на народните хорове и групи за изворен фолклор (1987 г.), прегледът на художествената самодейност (1986 г.) .


Понастоящем читалището развива активна културна дейност. Залата е оборудвана с четири компютъра, мултифункционално, принтиращо и копиращо устройсто, уеб камери и слушалки. Тя е създадена по програма „Глоб@лни библиотеки – България“. Идеята е библиотеката да даде възможност на своите читатели да получат достъп до глобалното информационно пространство. Тя предоставя и безплатен достъп до интернет и ползване на компютрите.

Във фоайето на читалищната сграда е оформен и етнографски кът, който привлича интереса на местните хора и гостите на селото. Предметите са събрани от района преди 30 години – керамични и медни съдове, везани покривки, носии, кърпи, чергии, годежни дрехи за булка, килими от хасър, които показват майсторлъка на хората от Млечино и околните махали.

В сградата на духовното средище са подредени и картини от Николай Тюркеджиев, Стоян Стоянов. Авторите са използвали за творбите си жителите от селото. Пейзажът на Млечино е запечатан в платната на творците. Картините са останали спомен от пленер през 1996 година.

Наскоро читалищната библиотека в Млечино обогати фондовете си с дарения, съдържащи над 500 книги на български, турски, руски, немски и английски език.

Библиотеката в Млечино разполага с над 7000 тома книги. Над 100 са постоянните читатели.

Гюнер ШЮКРИ, Община Ардино


24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0